Fem saker du måste veta om valresultatet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Greta Thunberg-effekten uteblev i Sverige och Sverigedemokraterna ökade. Här är det du behöver ha koll på från EU-valsresultatet.

1. Sverigedemokraterna ökar mest

Partiet får ytterligare ett mandat och är nu Sveriges tredje största parti i EU-parlamentet efter att ha fått 15,4 procent av rösterna. Störst blev S med 23,6 procent och tvåa Moderaterna med 16,8 procent, enligt Valmyndighetens siffror sent söndag kväll.

– Jag är otroligt stolt. Jag har rest runt i över 100 städer och överallt har jag träffat entusiastiska partivänner, sympatisörer och medlemmar. Då har det blivit tydligt att Sverigedemokraterna inte är ett litet uppstickarparti länge. Vi finns i varje kommun nu, och jag älskar det, kommenterade Jimmie Åkesson från scenen under kvällen.

SD:s grupp i EU-parlamentet går från 155 till 172 mandat.

Sverigedemokraternas EU-valvaka.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Sverigedemokraternas EU-valvaka.

2. ”Greta-effekten” uteblir i Sverige

Miljöpartiet tappar två av sina mandat i parlamentet, från fyra mandat till två. Men i stort går det gröna blocket framåt, i bland annat Tyskland pratar man om en ”Greta Thunberg-effekt”.

– Den gröna gruppen kommer att vara större än någonsin i EU-parlamentet. Kvällen kommer att vara grön och fantastisk, jublade Bas Eickhout, toppkandidat för nederländska Groen links, enligt Le Monde.

Centerpartiet som också profilerat sig på miljöfrågor får ytterligare ett mandat.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Klimataktivisten Greta Thunberg under en skolstrejk för klimatet.

3. Katastrofval för Liberalerna

Liberalerna klarar sig precis kvar i parlamentet med 4,1 procent av rösterna. Etta på listan är Karin Karlsbro.

– Vi förstod ju att vi skulle backa, men det är klart det här är en besvikelse, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Jan Björklund under Liberalernas valvaka.

4. De är svenskarna som tar plats i parlamentet

Vänsterpartiets Malin Björk stannar i Bryssel liksom C-ledamoten Fredrick Federley som får sällskap av Abir Al-Sahlani.

Många nya EU-politiker tar de svenska platserna, bland de mer kända Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren för MP, Tomas Tobé och Jessica Polfjärd för M. Peter Lundgren, SD, får sällskap av Jessica Stegrud och Charlie Weimers. Feministiskt initiativ hamnar under spärren och åker ut. Alla nya ledamöter hittar du här:

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pär Holmgren blir ett nytt ansikte i EU-parlamentet.

5. S gör sämsta valet på 15 år

S backar till 23,6 procent – partiets sämsta resultat i EU-valet någonsin. Det innebär fortsatt fem mandat, bland annat tar nu toppnamnet Heléne Fritzon plats i parlamentet.

– Jag hade velat ha ett bättre valresultat och att vi skulle gå framåt, men ser man på den kampanj vi har gjort så är det ett bra resultat. Vi får fem mandat och håller ställningarna, säger Löfven till Aftonbladet.

Foto: PONTUS ORRE
Toppnamnet Heléne Fritzon lämnar S valvaka.
Publicerad:

LÄS VIDARE