Macron varnar för ökat IS-hot

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron i söndags.

På båda sidor Atlanten ökar oron för att Turkiets offensiv mot Syrien kan leda till ett stärkt IS.

Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper höjer varningsflaggor för att många medlemmar ur terrorrörelsen sätts på fri fot i Syrien.

Emmanuel Macron varnar Donald Trump för att USA:s tillbakadragande från Syrien och Turkiets invasion av samma område allvarligt har ökat risken för ett återuppståndet IS.

I ett telefonsamtal mellan ledarna på måndagskvällen sade Macron att det var "absolut nödvändigt" att förebygga ett återväckt IS. Det uppger den franske presidentens kansli.

Turkiet vill med sin offensiv mot Syrien krossa den kurdiska milisen YPG, som utgör stommen i milisalliansen SDF – samma allians som har varit USA:s viktigaste partner i kampen mot IS i Syrien. Från kurdiskt håll varnade man tidigt för att man inte skulle kunna hålla sådana fängelser under kontroll om eller när man attackeras.

"Turkiet ansvarigt"

När Donald Trump förra veckan meddelade världen att han drar tillbaka de amerikanska styrkorna i Syrien kritiserade han Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder för att inte ha tagit hem medborgare som stridit för IS i Syrien.

På måndagen kommenterade Trump uppgifter om att hundratals personer har flytt från de fångläger med IS-medlemmar som de kurdiska styrkorna upprätthåller – och antyder att kurderna medvetet kan ha släppt IS-medlemmar "för att blanda in oss" i konflikten.

"Tror folk verkligen att vi skulle gå till krig mot Natomedlemmen Turkiet?" skrev Trump på Twitter.

Utrikesminister Mike Pompeo avfärdade i torsdags oron för att offensiven ska leda till att IS återigen får fäste i regionen.

– Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta skydda USA:s folk mot det terrorhotet, sade han till tv-bolaget PBS.

Esper varnar Turkiet

Försvarshögkvarteret Pentagon uttrycker dock en ökande oro för att den turkiska militäroffensiven kan leda till ett större hot från IS.

Försvarsminister Mark Esper sade på måndagen att han kommer be Nato att straffa Turkiet för landets invasion mot Syrien och anklagade Ankara för att släppa tidigare fångna IS-medlemmar ur fängelser i Syrien.

– Det här oacceptabla intrånget i Syrien undergräver det framgångsrika internationella uppdraget att besegra IS i Syrien och har resulterat i frisläppandet av många farliga IS-fångar, säger Esper på en presskonferens.

Esper kommer att åka till Bryssel och Natos högkvarter under nästa vecka för att be övriga Natoländer om att genomföra "kollektiva och individuella diplomatiska och ekonomiska åtgärder" som svar på Natolandet Turkiets agerande.

– President Erdogan bär fullt ansvar för de konsekvenser offensiven mot Syrien för med sig, inklusive ett potentiellt återuppståndet IS, möjliga krigsbrott och en ökad humanitär kris, säger Esper.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE