"Får inte glömma att de sköt 25 skott"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Samtliga tre poliser som var åtalade för brott efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell frias.

För Eric Torells mamma Katarina Söderberg innebär domen något sorts avslut.

– Jag litar fullt ut på Sveriges domstolar, men jag har svårt att tro att man ser det som en lyckad polisinsats.

Hon kan nu gå vidare från medieuppmärksamheten och rättegången och få lite lugn och ro, säger Katarina Söderberg.

– Men saknaden och sorgen efter Eric kommer vi ju få leva med resten av våra liv.

Inför rättegången hade Katarina Söderberg en tydlig önskan: att få svar på vad som hände morgonen den 2 augusti 2018 då hennes son sköts till döds av polis. I mångt och mycket har hon nu fått de svaren, tycker hon.

1 av 2 | Foto: Marc Femenia/TT
"Egentligen förändrar domen inte något för oss i Erics familj, för Eric är ju borta", säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg. Arkivbild.

Fått mer förståelse

– Jag har fått en inblick i hur poliserna tänkte och vad det var de såg framför sig. Och deras rädsla och alla de här sakerna, jag kan förstå och respektera det med tanke på vad de hade för information.

Däremot har hon svårt att förstå att poliserna inte var mer inställda och förberedda på att de kunde möta en farlig person, vilket larmet handlade om.

Hennes förhoppning är att hennes sons död ska kunna leda till förändringar i samhället.

"Öka kunskapen"

– Man kan tänka sig att polisen tar lärdom av detta, att man blickar inåt och gör förändringar för att öka polisernas möjligheter att läsa av människor med funktionsnedsättningar. Kan man öka kunskapen lite grann kanske riskerna för att något liknade sker igen kan minimeras.

En stor del av åtalet gällde endast de två kulor som träffade Eric Torell i ryggen. Katarina Söderberg hoppas att man också tittar på insatsen som helhet för att se vad som gick fel i upprinnelsen till skjutningen, och hur det kan åtgärdas i framtiden.

– Man får inte glömma att de ändå sköt 25 skott. Jag förstår att de i lagens mening är oskyldiga, och jag litar fullt ut på Sveriges domstolar, men jag har svårt att tro att man ser det som en lyckad polisinsats.

LÄS VIDARE

Publicerad: