Dödskraschade – dagar efter hemliga förlovningen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Somaya och Hussein klev på flygplanet i Teheran – spända av förväntan.

De båda tjugoåringarna från Stockholm hade förlovat sig i hemlighet.

– Deras väskor var fulla med bröllopskläder, säger vännen Morteza Sadeqi, 19.

Hussein Rezaie och Rahimeh ”Somaya” Katebi kom till Sverige under 2015. De båda afghanska femtonåringarna hade gett sig av utan sina föräldrar och skrevs in som ensamkommande flyktingbarn.

Först efter tre år möttes de för första gången, på en födelsedagsfest hos en gemensam vän i Stockholm.

– Hussein visste direkt att han hade träffat sitt livs kärlek, säger den nära vännen Morteza Sadeqi.

1 av 2
Rahimeh ”Somaya” Katebi och Hussein Rezaie passade på att förlova sig under julresan till Iran.

Båda slet hårt för att lära sig svenska. Hussein läste på Vård- och omsorgsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, samtidigt som han arbetade inom hemtjänsten och var aktiv inom föreningen Ensamkommandes förbund. Varje månad skickade han pengar till familjen i Iran, så att småsyskonen skulle kunna gå i skolan.

Drömde om familj

Drömmarna var många.

Att skaffa körkort för att kunna ta Somaya på bilsemester.

Och att en dag plugga vidare på universitetet. Bli sjuksköterska eller läkare. Skaffa ett hus och bilda familj.

Vännerna beskriver honom som en lyssnare snarare än en person som själv ville stå i centrum. Men bland sina nära släppte han loss och skojade.

Somaya planerade att börja på Komvux. Samtidigt hoppades hon hitta extrajobb, på någon restaurang eller inom hemtjänsten. Att kunna hjälpa sin familj var viktigt.

– Både Hossain och Somaya var väldigt fina människor. Snälla, ödmjuka och omtänksamma. Jag tänker på dem hela tiden nu, säger vännen Faiaz Dowlatzai.

”Var så lycklig”

Under julledigheten reste paret hem för att besöka sina familjer, som bor i Teheran. Utan att berätta ett ord för vännerna i Sverige passade de samtidigt på att förlova sig.

De köpte dyra klänningar och kostymer till sig själva och till vännerna, så att alla skulle kunna vara fint klädda till bröllopet i Sverige i vår.

Några dagar före hemresan pratade Hussein med vännen Morteza Sadeqi. Han råkade då försäga sig och avslöjade förlovningen.

– Hussein hade oroat sig för om deras båda familjer skulle acceptera relationen. Men förlovningen gick bra och efter den behövde de inte längre smyga. Jag frågade honom om han inte var rädd efter det som hände mellan Iran och USA, men han sa att det inte spelade någon roll. Han var bara så lycklig.

1 av 3
Hussein Rezaie

Planerade fest

Så fort de kom hem till Stockholm skulle de hålla en spontan fest, avslöja förlovningen och fira med dans.

Vännen Morteza Sadeqi berättar att han själv skulle ha rest med samma flygplan. Under hösten hade han skickat in sitt afghanska pass till Migrationsverket i samband med att han ansökte om ett svenskt medborgarskap. Kort före avresan fick han beskedet att handläggningen hade fördröjts och att passet därför blivit kvar på myndigheten.

– Det räddade mitt liv. Men jag kan inte känna någon glädje. Jag accepterar inte det här. Jag bara väntar på att Hussein och Somaya ska komma tillbaka, säger han.

PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE