Varberg

Jättehummer slipper bli festmat

Av: 

TT

NYHETER

En prakthummer på nästan fem kilo har fångats utanför Varberg. Om inte unik, så i alla fall ovanligt stor, enligt en expert.

Och den slipper hamna på tallriken. I stället är det friheten i havet som väntar.

När fiskaren Jonny Andersson drog upp sina tinor i onsdags hittade han jättehummern på 4,95 kilo.

– Jag har fiskat sedan jag var 15 år, i dag är jag 71 och jag har aldrig sett en så här stor hummer. Det var väldigt roligt, säger han till SVT Nyheter Halland.

Han tog hummern till en fiskebutik i Träslövsläge. Lovisa Bengtsdotter, som driver butiken tillsammans med sin man, berättar att hon aldrig har sett en sådan stor hummer tidigare.

– Nej aldrig. När vi köper in hummer och även när vi själva fiskar hummer – min man är yrkesfiskare – så brukar de ligga mellan ett halvkilo och ett kilo.

Någon risk för att hummern skulle sluta på en tallrik var det aldrig.

– Vi tog beslutet att han ska åka tillbaka ner i havet. Han har transporterats längre norrut i sump, och i dagarna ska han släppas ut i havet, säger Lovisa Bengtsdotter till TT.

Hon förklarar att stora humrar har goda möjligheter att reproducera sig och därmed bidra till att öka beståndet.

– Och en så stor hummer är svår att koka så att den blir god och svårt att hitta en kund till, så han gör bättre nytta i havet, säger hon.

Mats Ulmestrand, skaldjursexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger till SVT att humrar i svenska vatten kan bli upp emot fem kilo tunga, men att det är ovanligt.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Varberg

Fisk och skaldjur

Fiske

Västra Götalands län

Djur & natur