Ny dinosaurieart hittad i Japan

TT-AFP

Publicerad 2019-09-06

Japanska forskare har hittat ett nästan komplett dinosaurieskelett av en helt ny art.

Det åtta meter långa fyndet är det största skelett som hittills har hittats i landet.

Den nya dinosauriearten har fått namnet kamuysaurus japonicus, vilket betyder "japansk drakgud", enligt ett uttalande från universitetet i Hokkaido som har lett forskningen.

Efter att hundratals ben analyserats har forskargruppen kommit fram till att skelettet en gång tillhörde en ny art av hadrosaurid-dinosaurien, en växtätare som levde under kritaperiodens senare del. Benen har konstaterats vara 72 miljoner år gamla.

Ett skelett från en helt ny dinosaurieart har hittats i Japan. Forskarna har gett arten namnet kamuysaurus japonicus, japansk drakgud.

Först hittades en del av dinosauriens svans 2013 och efter ytterligare utgrävningar hittades hela skelettet.

Forskarna tror att dinosaurien de hittat var en nio år gammal vuxen som kan ha vägt 4 eller 5,3 ton, beroende på om den gick på två eller fyra ben.

Upptäckten har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

– Det faktum att en ny dinosaurie har hittats i Japan betyder att det en gång fanns en egen värld av dinosaurier i Japan eller i Ostasien, och en isolerad evolutionsprocess, säger forskningsledaren Yoshitsugu Kobayashi.

Det är ovanligt att så välbevarade dinosaurieskelett hittas i Ostasien, men forskarna tror nu att fler kan komma att hittas i landet i framtiden.