Massiv förstörelse efter orkanen Dorian – 7-årig pojke död

”Låter som en jetmotor”

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Förstörelsen är katastrofal på flera öar efter att orkanen Dorian dragit fram längs Bahamas.

En sjuårig pojke uppges ha drunknat och 13 000 hem ska ha förstörts i  den hittills kraftigaste orkan som drabbat önationen.

Under måndagen väntas monsterorkanen dra in över USA:s kust.

Förstörelsen är katastrofal på flera öar i Bahamas efter att orkanen Dorian drog in under söndagen skriver en lokal organisation på Facebook, enligt CNN.

Med en vindhastighet på upp till 82 meter per sekund klassas Dorian som femma på orkanskalan och är den hittills kraftigaste som drabbat önationen som omfattar omkring 700 öar.

– Det låter som en jetmotor med skrikande vindar som aldrig försvinner, säger CNN:s reporter Patrick Oppmann på plats.

1 av 4 | Foto: Privat
Lachino Mcintosh, 7, miste livet i stormen. Också hans syster saknas.

13 000 hem kan ha skadats eller förstörts i samband med orkanens framfart, varnar Röda Korset, enligt AFP. På bilder syns hus som står under vatten och hur bråte och båtar flyter omkring.

Stora delar av önationen är även strömlöst och väntas stå helt under vatten.

7-årig pojke drunknade

I nuläget finns inga officiella uppgifter om skadade eller döda personer, men enligt Sky News ska en 7-årig pojke ha drunknat på Abaco Islands på norra Bahamas. Även hans syster saknas.

Den amerikanska orkanmyndigheten NHC uppger att situationen för invånarna på flera av nationens öar är livsfarlig, och människor uppmanas att hålla sig inomhus.

Alla skolor, banker och myndighetskontor hålls stängda de närmaste dagarna då Dorian väntas hålla sig på orkanstyrka under de närmsta fem dagarna, enligt NHC.

Under en presskonferens meddelade premiärminister Hubert Minnis att ”vi står inför en orkan vars like vi aldrig tidigare skådat i Bahamas”, skriver Reuters.

Samtidigt väntas orkanen närma sig den amerikanska delstaten Florida sent på måndagskvällen, lokal tid.

Dorians centrum kan komma att hålla sig borta från den amerikanska kusten, men närheten till land gör att det ändå utfärdats varningar för invånarna.

”Sätt inte ditt liv på spel”

I Florida har man utlyst nödläge, liksom i kustområdena delstaterna South Carolina och Georgia.

Georgia har även utfärdat en evakueringsorder för områden längs kusten.

I ett uttalande på söndagskvällen säger president Donald Trump att han ber alla i orkanen Dorians väg att följa alla varningar och evakueringsorder från lokala myndigheter.

Även Floridas guvernör Ron DeSantis, liksom guvernörer i andra amerikanska delstater, vädjar till invånarna att vara beredda.

– Den här stormen, av den här storleken, skulle verkligen kunna orsaka enorm förstörelse, så sätt inte ditt liv på spel när du har chans att komma undan, säger DeSantis under en presskonferens.

PODD: Så påverkas superstormen av klimatförändringarna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet orkanen Dorian – och reder ut om orkanerna blivit flera.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE