Gretas seglats klar – har nått Portugal

Publicerad 2019-12-03

Greta Thunbergs seglats har nått vägs, eller rättare sagt havs, ände.

Från ”hello” och ”thanks” till ”oi” och ”obrigado”.

– Efter klimatmötet reser jag hem för att fira jul, säger Greta Thunberg på en pressträff.

FN:s klimattoppmöte i Madrid invigdes under måndagen.

Perfekt tajmat har också svenska klimataktivisten Greta Thunberg nått Europa – efter ännu en lång seglats över Atlanten.

– Det känns fantastiskt skönt att snart vara iland. Har fortfarande inte riktigt tagit in att jag snart är hemma, uppger hon för Aftonbladet under tisdagsförmiddagen.

Nytt klimatmöte

Greta Thunberg lämnade Europa 14 augusti då hon seglade mot New York, en färd som tog ett par veckor.

Där skulle hon delta i klimatmöte såväl i New York som i Santiago. Men när oroligheterna i Chile eskalerade flyttades FN:s stora klimattoppmöte till Madrid – och där ville Greta vara med.

Sagt och gjort. Efter knappt tre månader i Nordamerika styrdes kosan tillbaka mot Europa då hon lämnade USA ombord katamaranen ”La Vagabonde”.

”Går inte att förstå”

I ett inlägg på Instagram under tisdagsmorgonen publicerade en bild av en portugisisk kustremsas ljussken.

”Land ahoy!”, skrev hon.

När Greta Thunberg gick i land gjorde hon det med sitt världsberömda plakat under armen.

– Hade ställt in mig på att vara borta väldigt länge. Samtidigt är det blandade känslor som förra gången efter en lång tid på havet. Det går inte riktigt att förstå om man inte varit med om det själv, säger Greta till Aftonbladet.

Kommer hem till jul

Greta höll en pressträff i hamnen vid 14-tiden på tisdagen. En spansk journalist sa att han själv flugit till Lissabon, och undrade hur klimataktivisten ser på det.

– Jag reser inte så här för att jag vill att alla ska göra det. Jag vill sända ett budskap att det är omöjligt att leva hållbart idag. Det måste förändras, det måste bli mycket lättare. Men jag säger inte åt hur alla andra ska resa eller inte ska resa, svarar Thunberg.

Greta Thunberg sa avslutningsvis att efter COP 25-mötet kommer hon resa hem till Sverige för att fira jul.

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Fakta: Klimattoppmötet i Madrid

  • Den 2–13 december pågår FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid, som hastigt tog över värdskapet när Santiago i Chile backade ur på grund av oroligheter i landet.
  • Runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder deltar. Under första veckan är det främst tjänstemän som förhandlar, under andra veckan anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).
  • Sverige förhandlar inte som enskilt land, utan genom EU.
  • Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras. Regler för utsläppshandeln mellan länder ska beslutas (artikel 6) och en översyn ska göras av hur skador och förluster till följd av klimatförändringarna hanteras.
  • Andra frågor som lyfts fram är havsfrågor och jämställdhet. Dessutom pågår mängder av möten utanför förhandlingsrummen där klimatorganisationer, näringsliv och forskare deltar.
     

Källa: Regeringen, COP25 (TT)