Tunga priser till Aftonbladet på gala

Tidningen prisas för poddar och kvittogranskning

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Gänget bakom Maktens kvitton, Jonathan Jeppsson, Victor Lindbom, Mattias Sandberg och Richard Aschberg.

Ljuvligt ljud i skällan – och succé för siffergranskning!

Aftonbladet kammade hem dubbla priser på Årets Dagstidning-galan.

– En helt sjuk känsla, säger poddchefen Patrik Syk.

Det jublades rejält i Berns flotta salonger i Stockholm på torsdagskvällen. På den tunga branschgalan Årets Dagstidning tog Aftonbladet hem inte mindre än två priser: Tidningens poddar prisades som ”Årets ljud och bild”, och granskningen ”Maktens kvitton” utnämndes till ”Årets idé”.

– En helt sjuk känsla. Vi har gjort detta i fem år och ett bättre kvitto på att man gjort något rätt kan man knappast få, säger han.

Lotta Folcker, redaktionschef på Aftonbladet Labs, lägger till:

– Otroligt viktigt för Aftonbladet att vi är i framkant här. Ljud växer snabbt nu och tack vare Patrik har vi tagit en stark position som vi ska fokuserar på att utveckla ytterligare. Det här priset var mycket viktigt för oss.

Motiveringen: Tidigt med det nya

Motiveringen låter helt säkert som ljuv musik i öronen på Patrik, Lotta och kollegorna.

”Genom att alltid vara tidigt ute med det nya, har Aftonbladet Podcast nått ett genomslag och en räckvidd som imponerar. Med en rad olika poddar inom flera ämnen har man förflyttat kvällstidningens bredd till en ny arena och inte bara skapat nya starka format utan och befäst sin position som stark innovatör.”

”Smart kreativitet”

Den uppmärksammade granskningen ”Maktens kvitton” hyllades som ett traditionellt journalistiskt arbete som utförts med nya verktyg.

”Detta är egentligen grundläggande journalistiskt arbete och skulle kunna betraktas som ’knäckjobb’ om man använt traditionella metoder. Men med hjälp av digitalt stöd och med smart kreativitet har uppgiften tagits ett steg längre. Genom samkörning med offentliga handlingar och de granskades egna uppdateringar i sociala medier går Aftonbladets projekt ’Maktens kvitton’ på djupet och granskar tusentals underlag samtidigt”, heter det i motiveringen.

Redaktionschef Michael Poromaa gläds åt priset.

– Det känns givetvis kul att få uppskattning för vår granskning som nu pågått i över ett år och som hittills avslöjat ett tiotal riksdagsledamöter på olika sätt.

Även Aftonbladets robotutvecklare Mattias Andersson var nominerad i kategorin ”Årets utvecklare”.

Publicerad:

LÄS VIDARE