Vincent, 20, mördades – polisen går ut i ”Efterlyst”

Publicerad 2020-04-23

Vincent, 20, sköts ihjäl i en bil på nyårsafton.

Hans vän, en känd rappare, häktades för mordet men släpptes i brist på bevis.

Nu går polisen ut i tv-programmet ”Efterlyst” och ber allmänheten om hjälp.

Vincent hittades skjuten med flera skott i en bil på Almbygatan i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Polisen larmades klockan 00.30 på nyårsafton 2019 och enligt ett vittne som Aftonbladet talade med bar gärningsmännen masker.

Fem män greps för inblandning i mordet redan samma natt. En av dem, en känd rappare, var en av Vincents bästa vänner. Han satt häktad för mordet, men släpptes i brist på bevis.

Rapparen, en 22-åring med miljontals lyssningar på Spotify, nekar till anklagelserna och har sagt till polisen att han satt i samma bil som offret.

Polisen ber om hjälp i tv

Nu går polisen ut i tv-programmet ”Efterlyst” och ber om nya tips från allmänheten.

– Är det minsta lilla iakttagelse som någon har gjort kring den här händelsen, den här platsen eller den här dagen, eller har hört eller vet någonting kring det här efteråt, så är vi i behov av att komma i kontakt med den personen. Det är otroligt viktigt, säger utredningsledaren Rebecka Sallrot till ”Efterlyst”.

Vincent ingick enligt uppgifter till både Efterlyst och Aftonbladet i det kriminella nätverket Shottaz där den kände rapparen har en tongivande roll. Gänget har i flera år haft en blodig konflikt med rivaliserande Dödspatrullen.

Polisen utreder nytt gäng

Enligt Aftonbladets uppgifter i början av januari misstänktes dock ett nytt gäng för inblandning i mordet. Konstellationen ska ha fått en större roll i Rinkebyområdet i takt med att personer ur Shottaz fängslats.

Enligt en av polisens arbetshypoteser mördades Vincent efter att personer ur Shottaz och det nybildade gänget gått samman. Motivet skulle enligt Aftonbladets källor ha varit ett upplevt svek när 20-åringen umgåtts med en person ur ett tredje kriminellt gäng.

– Det är väldigt oorganiserat med lojaliteter som snabbt förändras, där kriminella nätverk förändrar lojaliteter och strukturer ganska snabbt över tid och där gamla kompisar snabbt blir ovänner av olika skäl, sa kommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängbrottslighet, till Aftonbladets reporter John Granlund.

– Det är väldigt impulsivt. Man är förhållandevis lättkränkt och reagerar väldigt kraftfullt med den beväpning man har. Då startar man de här våldsspiralerna som genererar ytterligare hämnd.

Mormor: ”Jättefin kille”

Vincent är dömd för bland annat narkotikabrott och grovt vapenbrott, enligt ”Efterlyst”. Familjen uppger för tv-programmet att han började umgås med fel vänner i tonåren.

– Det var en jättefin kille som inte alls passade in i de här gängen, säger hans mormor Anita när ”Efterlyst” träffar henne vid Vincents grav på Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Hon säger att hans familj inte visste så mycket om hans kriminella liv:

– Han berättade inte någonting, de visste bara att det var fel vänner som han umgicks med. Men han gick sin egen väg tyvärr. Man var orolig för honom.

 Vet du någon om mordet på Vincent, natten mot 31 december 2019 – kontakta polisen genom ”Efterlyst” på telefon 08-702 00 90 eller via mejl på efterlyst@tv3.se.

⁠ ”Efterlyst” sänds klockan 20.00 i TV3 på torsdagar och går att se i efterhand på Viafree.se

ANNONS