Notan för inhyrd vårdpersonal gick upp i Skåne

Publicerad 2020-09-15

Genrebild.

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal har generellt minskat i landet under första halvan av året, visar SVT Nyheters kartläggning.

Men i bland annat Skåne är det tvärtom.

Här har det istället ökat med 11,1 procent jämfört med i fjol, rapporterar SVT Nyheter.

Region Skåne lade enligt SVT Nyheters kartläggning 204 079 000 kronor under första halvåret 2019. Under samma period 2020 låg motsvarande summa på 226 729 878 kronor. Detta är en ökning med 11,1 procent. Detta sticker ut om man ser på landet i stort, där de totala kostnaderna minskat med 3,5 procent. Nio av 21 län har priserna ökat. Totalt minskade kostnaderna på 3,5 procent, visar kartläggningen.

Den stora generella minskningen i landet tror Eva Domanders, styrelseordförande i Kompetensföretagen, beror på att många operationer ställts in under coronapandemin.

– Primärvården har tappat sina patienter och den elektiva vården, med planerade operationer, har i princip upphört, säger Eva Domanders till SVT Nyheter.

I Blekinge, Gävleborg och på Gotland har kostnaderna ökat mer än i Skåne visar kartläggningen, där Blekinge har den största ökningen på 37,2 procent. Östergötland, Kalmar, Halland, Västerbotten och Jönköpings län har också ökat. I resten av länen har kostnaderna minskat.

Följ ämnen i artikeln