Stefan Löfven efter kritiken: ”Förstår att folk reagerat”

Publicerad 2020-12-31

Stefan Löfven bemöter nu kritiken efter hans besök i julhandeln.

Statsministern skriver att han exempelvis kunde ha beställt en julklapp till frun Ulla på nätet i stället.

”Jag förstår att folk har reagerat när de läser att jag har uträttat ärenden i december”, skriver Stefan Löfven.

I historieböckerna kommer 2020 tecknas dystert, inleder statsminister Stefan Löfven sin nyårshälsning på Instagram.

De allra flesta har gjort sitt allra bästa för att följa råd och rekommendationer, stoppa smittspridningen och underlätta för den hårt arbetande personalen inom vård- och omsorg, skriver statsministern.

”Det gäller även mig. Så jag förstår att folk har reagerat när de läser att jag har uträttat ärenden i december. Jag har handlat mat, reparerat en klocka, letat efter reservdelar till min rakapparat, varit på Systembolaget och handlat en julklapp till min fru Ulla”.

Stefan Löfven i köpcentret Gallerian i Stockholm.

Har avböjt intervju

Statsministern skriver att han vid dessa tillfällen säkerställt att det inte varit någon trängsel.

”I efterhand funderar jag så klart på om exempelvis julklappen till Ulla kunde ha beställts på nätet istället, i god tid”, skriver Stefan Löfven.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven under de senaste dagarna för att få en intervju. Hans pressekreterare har låtit meddela att detta inte är möjligt. Nu väljer statsministern alltså att istället bemöta kritiken genom ett inlägg på Instagram.

Stefan Löfven har skrivit en nyårshälsning på Instagram där han även tar upp sina besök i butiker.

Finansministern reste till Sälen

Stefan Löfven besökte butiken Stjärnurmakarna i Gallerian den 20 december, vilket Expressen var först att rapportera om. Två dagar tidigare hade regeringen meddelat att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul.

Det har senare framkommit att statsministern varit ute fler gånger i julhandeln, bland annat för att leta efter en reservdel till sin rakapparat.

I går avslöjade även Aftonbladet att finansminister Magdalena Andersson rest till Sälen och där besökt en skiduthyrning.

– När jag såg henne kände jag att jag inte behövde ha lika dåligt samvete över att vara där, berättade ett vittne för Aftonbladet.

Stefan Löfven skriver ingenting i sin nyårshälsning om hur han ser på finansministerns eller något annat statsråds agerande.