Slutfestat – nu kan privata tillställningar ge vite

Butiker och gym måste räkna besökare: Alla ska få 10 kvadratmeter

Uppdaterad 2021-01-09 | Publicerad 2021-01-08

Hittills har festlokaler kommit runt begränsningen på åtta personer.

Men från och med söndag begränsas privata tillställningar av pandemilagen.

– Den som hyr ut lokalen har ett ansvar, säger socialminister Lena Hallengren.

På söndag träder pandemilagen i kraft och regeringen presenterade i dag vilka åtgärder man kommer använda sig av.

– Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortsätter att ha en gräns på åtta personer. Från och med nu på söndag gäller det här också privata tillställningar, säger statsminister Stefan Löfven på regeringens pressträff.

Beslutet, som är det första med stöd av den nya pandemilagen, fattades klockan 14 i dag.

”Inte läge för fest och kalas”

Det är länsstyrelserna som kommer ha tillsynen och kan utfärda vite till de som bryter mot reglerna.

Tidigare har lokaler kunnat husera fester för hundratals personer, utan konsekvenser för arrangören. Vilket bland annat skett i Södertälje.

– Jag tror det är viktigt att säga att detta handlar om kommersiell uthyrning av lokaler som har till avsikt att användas till sociala tillställningar, festlokaler och föreningslokaler. Man ska inte förstå det som att det finns möjlighet att gå in i någons hem och räkna hur många som befinner sig där. Där vilar ett väldigt stort eget ansvar på att förstå att det inte är läge för fest och stora kalas, säger socialminister Lena Hallengren.

Länsstyrelsen i Dalarna kommer att ha en samordnande roll. Utöver böter kan det bli tal om stängning för de som inte följer reglerna.

Nya regler för butiker och gym

Med den nya begränsningsförordningen gäller även skärpta regler för handelsplatser och shoppingcenter, butiker, gym, badhus och sportanläggningar inomhus.

Det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet som får vara i lokalerna samtidigt.

– Varje besökare ska kunna disponera 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Det ska också finnas möjlighet att tvätta händerna alternativt erbjudas handdesinfektion.

Restauranger tvingas däremot inte att räkna besökare. Där gäller de tidigare reglerna om max-sällskap på fyra personer och strypt alkoholservering efter 20:00.

”Träffar inte helt”

Johan Carlson säger att den största risken alltjämt är att smittas i hemmet eller på arbetsplatser, och att pandemilagen ”inte träffar helt” i dessa miljöer.

– Även med pandemilagen är det egna ansvaret helt avgörande för att dämpa smittspridningen, säger generaldirektören.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.