Amineh Kakabaveh släpper fram Löfven efter krav på S

Uppdaterad 2021-07-07 | Publicerad 2021-07-06

Politiska vilden Amineh Kakabaveh släpper fram Stefan Löfven.

På tisdagens möte med Morgan Johansson (S) fick hon igenom flera krav – men inte återinförande av värnskatten.

– Däremot har vi fört resonemang om stärkta resurser till välfärden och om pensionärers villkor, säger Morgan Johansson till TV4.

Eftersom mandatfördelningen är mycket jämn mellan blocken skulle Amineh Kakabaveh kunna fälla Stefan Löfven på statsministeromröstningen på onsdagen.

Nu ser det inte ut att bli så.

På tisdagen möttes hon och migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera hennes kravlista.

Nu har hon beslutat att släppa fram Stefan Löfven.

– Jag hade ett antal krav. Vi hade två möten och kom överens om flera saker, vi skrev ner nio punkter. Jag kände också att Sverige behöver lite lugn och ro. Jag har alla Sveriges journalister på mig och alla förväntar sig att man ska göra som politiker ska göra. Att man strider för sin sak och kräver rättvisa för svenska folket, säger Amineh Kakabaveh till Aftonbladet.

Enligt Kakabaveh har hon kommit överens med regeringen att de ska skriva gemensamma motioner om hedersfrågor, vinster i välfärden och religiösa friskolor.

Morgan Johansson: ”Jag är glad”

Morgan Johansson säger efter mötet till TV4 nyheterna att han är nöjd med överenskommelsen. Kakabaveh och Johansson diskuterade bland annat jämställdhetspolitiken och resurser i välfärden.

– Vi listade nio punkter under mötet. Bland annat att ambitionen måste vara att öka resurser till kommuner och regioner, stärka välfärden men också att arbeta hårdare mot den hedersrelaterade brottsligheten. Här finns ett antal förslag som vi är överens om att arbeta för, säger Morgan Johansson till TV4.

Däremot fick Kakabaveh inte igenom sitt krav gällande återinförande av värnskatten.

– Nej, det gick vi inte med på. Däremot har vi fört resonemang om stärkta resurser till välfärden och pratat om pensionärers villkor och att vi är beredda att gå vidare för att stärka situationen för de som har det sämst ställt, säger han.

Amineh Kakabaveh är politisk vilde i riksdagen. Morgan Johansson anser att det är naturligt att föra samtal med ledamöter för att komma ur krisen.

– Jag tror också att folk förväntar det av oss, att vi har en dialog för att klara oss ur detta. Jag är glad att vi har kunnat landa i detta, säger han.

Stefan Löfven kan röstas fram som statsministern på onsdagen.

DAILY Löfvens nio liv?

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln