35 år sedan Palmemordet

Publicerad 2021-02-28

35 år har gått sedan Olof Palme mördades.
I går hedrade statsminister Stefan Löfven hans minne på Adolf Fredriks kyrkogård.

Olof Palme är långt ifrån bortglömd efter skotten på Sveavägen den 28 februari 1986.
Palmeutredningen är en av världens mest omfattande utredningar. Förra året la åklagare ner utredningen eftersom den senaste misstänkte, Stig Engström, var död. Christer Pettersson, som först misstänktes för mordet, friades i Svea hovrätt 1989.

Enorm utredning

Utredningsmaterialet fyller nära 250 meter. Totalt har cirka 130 personer erkänt mordet, men har kunnat avskrivas från utredningen.
På DN Debatt i förrgår krävde 19 personer, med bland andra Inga-Britt Ahlenius, f d generaldirektör Riksrevisionsverket och ledamot i Granskningskommissionen, och Dag Andersson, f d kriminalkommissarie och spaningsledare Palmeutredningen 2013–2016, i spetsen att utredningen skulle återupptas. Ett av argumenten är att brottet fortfarande är ouppklarat. Allvarliga brott, som exempelvis mord, har sedan lagändringen 2010 inte någon preskriptionstid.

Löfven hedrar Palmes minne

I går besökte Stefan Löfven Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm och lade ned en krans.
På Facebook skriver han:
”Trots att det i dag gått 35 år sedan Olof Palme mördades lever ett starkt minne av honom vidare. Hos dem som kände honom som partiledare och statsminister, men även hos de unga som ännu inte fötts när Palme mördades. Jag möter med jämna mellanrum Palmes ord, han citeras i debatter, i tal och i texter på Facebook.
Jag brukar säga att Olof Palme tog Sverige ut i världen, och att han tog världen till Sverige. Han förmådde att omsätta tidlösa värderingar om allas lika rätt och värde till vardagspolitiken.”