Efter SD-avhoppet – S tar täten i nytt styre

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jenny Önnevik (S) på Ifötorget i Bromölla i oktober 2020.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jenny Önnevik (S) på Ifötorget i Bromölla i oktober 2020.

Efter att ha varit ett av Sverigedemokraternas skyltfönster stod den skånska kommunen plötsligt utan styre när SD hoppade av.

Nu står det klart att Socialdemokraterna tar över – tillsammans med en rad andra partier.

– Det är en speciell konstellation men vi tror att med politikens konst är allting möjligt, säger Jenny Önnevik (S), nytt kommunalråd i Bromölla, under en presskonferens under tisdagsmorgonen.

Efter en turbulent höst och många diskussioner gör nu Socialdemokraterna gemensam sak med Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och axlar ansvaret i Bromölla som en tid stått utan styre.

Tidigare lämnade SD:s kommunalråd sin post över en natt. Drygt 12 000 invånare stod oväntat utan politiskt styre när SD, som regerat i minoritet med stöd av M och KD, aviserade sin sorti. Det har inte gått att driva partiets politik och leda ett minoritetsstyre, enligt lokala företrädare för partiet som tillsammans med andra partier inte lyckades få till stånd någon bred lösning.

Men efter två månader har nu kommunens tidigare kommunalråd Jenny Önnevik (S) åter valts till ny kommunstyrelseordförande och kommunalråd i Bromölla. Tillsammans med de andra partierna bildas ett minoritetsstyre som framöver kommer få ta sig an ett kommunalt underskott på över 25 miljoner.

– Vi vet alla att det kommer vara ett tufft läge med stora utmaningar, säger Jenny Önnevik (S) och fortsätter:

– Det kommer behövas och krävas att samtliga partier i kommunen bidrar för att det ska lyckas.

Publicerad: