Inger, 68: Spel är perfekt för äldre

”Världens coolaste farmor” spelar fem timmar om dagen och har vunnit VM-guld

Publicerad 2020-11-06

Inger, 68, spelar dataspel varje dag.

I den virtuella världen har hon fått massor av nya kompisar.

– Dessutom håller spelen mig pigg och ung. Dataspel är perfekt för oss som är äldre.

Nu är ju inte Inger Grotteblad från Uppsala vilken spelare som helst. Hon är nästan proffs - eller i alla fall med i det svenska VM-laget Silver Snipers. Det innebär att hon är regerande världsmästare i spelet Counter-strike.

– Jag är ju näst yngst i laget, men tillsammans är vi grymma, säger Inger som i snitt spelar 4-5 timmar varje dag.

Inger Grotteblad, 68, är en av Sveriges bästa seniorgamers – i alla fall i spelet Counter-Strike. Hon rekommenderar alla äldre att spela spel på datorn. ”Det finns mycket mer än kort-, bräd- och pusselspel. Det är bara att våga testa – det gjorde jag”.

Bara ordet onlinespel får många äldre att backa. Att sitta framför datorn hela dagarna och spela, vad ska det vara bra för?

Massor att välja på

– Oj. Det finns så mycket som är bra med dataspel - speciellt om man är lite äldre. Det är roligt, man får nya vänner och håller både kropp och knopp i gång, säger Inger.

Att spela spel online handlar inte bara om våld och pengar. Spelutvecklarna har under senare år upptäckt att en stor målgrupp spelare är just seniora personer. Gamla spel byggs om för att passa en bredare målgrupp - och det kommer nya som riktar sig mot just äldre.

– Det finns så mycket att välja på. Är man intresserad av trädgård, jakt, sport, transport eller stadsbyggnad - ja, då finns det spel där man kan hålla på med just detta. Det svåra kan vara att välja i utbudet, säger Inger.

För henne har spelandet öppnat en ny värld. Barnbarnen tycker hon är världens coolaste farmor och ger henne tips om de olika strategierna i spelen.

– Vi har dataspelandet som ett gemensamt intresse. Det är ett utmärkt sätt att umgås över generationer och hjälpa varandra.

”Kan spela helt gratis”

Självklart kan ett överdrivet spelande bli ett problem.

Enligt folkhälsomyndigheten har omkring 340 000 personer i Sverige någon grad av spelberoende - men huvuddelen handlar om olika typer av onlinespel om pengar.

När det gäller förströelsespel finns massor av olika gratisvarianter, men många kostar också en slant i prenumerationsavgift. Inne i spelen kan det också finnas olika erbjudanden som kostar pengar.

– Det finns så mycket att välja på. Är man intresserad av trädgård, jakt, sport, transport eller stadsbyggnad - ja, då finns det spel där man kan hålla på med just detta. Det svåra kan vara att välja i utbudet, säger Inger.

– Men man kan, som sagt, också spela helt gratis. Det enda som man verkligen behöver investera i, är en dator. Den behöver inte vara ny, men den måste klara av att visa grafiken som spelen består av.

I Ingers hushåll är det bara hon som spelar. Maken Robert är helt ointresserad.

– Han tycker det är roligt att jag har ett så starkt intresse och brukar påpeka att jag så ofta sitter och skrattar och babblar så mycket framför datorn. Hahaha, det är ju mina kompisar på nätet som är så roliga!

”Fråga barnbarnen”

Nu, under pandemin, är det perfekt att testa dataspel.

För att komma igång har Inger ett hett tips:

– Ta hjälp av barn eller barnbarn. De är ofta jätteduktiga på ny teknik och så får ni massor av tid tillsammans på köpet, säger hon.