Knytnävar och inälvor i Taiwans parlament

TT

Publicerad 2020-11-27

Demonstranter med en uppblåsbar gris under en protest i Taipei i Taiwan den 22 november mot beslutet att tillåta import av amerikanskt fläsk från grisar som matats med ett tillväxthormon som är förbjudet i EU och Kina.

Företrädare från Taiwans största oppositionsparti KMT har drabbat samman med andra ledamöter i ett grisigt parlamentsbråk med geopolitiska dimensioner.

Bakgrunden är ett beslut från Taiwans president om att bland annat tillåta import av fläsk från USA som innehåller ett tillväxthormon som är förbjudet i EU och Kina.

Beslutet, som beskrivits som ett steg på vägen mot ett framtida frihandelsavtal med USA, har välkomnats av Washington. Men kritiken från Kinavänliga KMT har varit skarp och har fått understöd av många taiwanesers oro för matsäkerheten efter flera livsmedelsskandaler de senaste åren.

KMT har protesterat mot beslutet genom att hindra premiärminister Su Tseng-Chang från att tala i parlamentet. Under fredagens sammanträde försökte det styrande DPP försäkra att Su kunde tala genom att bilda en skyddande mänsklig mur runt honom.

KMT:s ledamöter svarade med att störa honom med olika former av oljud – och genom att kasta grisinälvor mot premiärministern. Under en kort stund uppstod även handgemäng.

DPP kallar tilltaget "vidrigt" och konstaterar att inälvorna spridit stank i parlamentet.

Men KMT försvarar sina metoder.

"För att skydda människors hälsa och trygga en grundläggande matsäkerhet kan oppositionspartiet inte annat än göra motstånd", skriver man i ett uttalande.