Arizona och Wisconsin spikar Bidensegrar

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-11-30

Arizona och Wisconsin har formellt spikat sina presidentvalsresultat där Joe Biden står som segrare.

Men nya juridiska ansatser från president Trump är likväl att vänta.

Arizonas valansvariga delstatsminister Katie Hobbs skrev under valresultatet i Phoenix på måndagen, rapporterar tidningen The Arizona Republic. Hon gjorde det sida vid sida med bland andra delstatens republikanske guvernör Doug Ducey och dess republikanske justitieminister.

– Vi är bra på att hålla val här i Arizona. Systemet är starkt och det är därför jag har skrutit så mycket om det, sade Ducey, när de framträdande underströk att valet gått rätt till och visade upp hur detta kontrollerats.

Att delstater certifierar sina valresultat har vid tidigare val setts som en ren formalitet, men med anledning av president Donald Trumps juridiska utmaningar röner de denna gång större uppmärksamhet.

Parallell tillställning

Några mil från presskonferensen där Hobbs och Ducey presenterade ett resultat stod flera republikanska delstatspolitiker vid en annan tillställning bara några kilometer bort. Den hölls i Trumpkampanjens regi, leddes av presidentens advokat Rudy Giuliani. De vidhåller att resultatet borde underkännas helt och hållet, även om delstatens domstolar inte funnit några deras juridiska spörsmål tillräckliga.

Trump har fem dagar på sig att överklaga Arizonaresultatet nu när det står i klartext.

Även i Wisconsin certifierades valresultaten på måndagen. Demokraten Ann Jacobs, ordförande i delstatens valkommission, skrev under pappret där det slås fast att Joe Biden vann delstaten med lite drygt 20 000 röster, rapporterar tidningen Milwaukee Journal Sentinel.

Den sittande presidenten krävde i ett första skede omräkningar i de två största länen i Wisconsin, vilket hans kampanj fick betala motsvarande närmare 30 miljoner kronor för. På söndagen meddelades sedan nya resultat – där Joe Biden hade fått ytterligare 87 röster.

Vill stryka röster

Men inte heller där är saken utagerad. Trump har redan aviserat att han senast tisdag kommer att göra ett nytt juridiskt försök i Wisconsin. Planen denna gång är att hitta ogiltiga eller olagliga röster och därtill tillräckligt många för att resultatet ska kunna bli ett annat.

Trumpkampanjen har bland annat pekat på den praktiska hanteringen av valsedlar och ifrågasatt att vissa personer som röstat per post och hänvisat till hög ålder eller handikapp inte möter kriterierna för det.

En förändring i endast Wisconsin skulle dock inte räcka för att tippa över ställningen på nationell nivå, där Biden leder med 306 elektorsröster mot Trumps 232.