Ilska mot C-tavlan på brinnande LO-borgen

LO-toppen: Förutsätter att man ber om ursäkt

Uppdaterad 2021-02-07 | Publicerad 2021-02-06

En karikatyr på Martin Ådahl (C) framför en brinnande LO-borg blev en het potatis på lördagskvällen.

Det brann till för så väl LO som Socialdemokraterna och Annie Lööf (C).

– Oerhört smaklöst och totalt oacceptabelt, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Aftonbladet.

Den centerpartistiska riksdagsledamoten och arbetsmarknadspolitiske talespersonen Martin Ådahl delade under dagen en bild på Twitter där han poserade tillsammans och en representant från Centerstudenter och en tavla som han fått av dem.

Tavlan fick han sedan han tilldelades utmärkelsen Årets centerparlamentariker 2020 och den föreställde en brinnande LO-borg.

Inlägget hyllades av Ådahls partikamrat Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson, som delade inlägget med tillägget ”Helt magisk tavla! Grattis”.

Martin Åhdal tilldelades utmärkelsen Årets centerparlamentariker 2020 och poserar med Julia Eriksson, ordförande i Centerstudenter.

C-politikernas tweets väckte ont blod. Inte minst inom den egna partiledningen och hos partiledaren Annie Lööf som snabbt fördömde inläggen.

Centerpartiet tar totalt avstånd från bilden med en brinnande LO-borg”, skriver hon på Twitter.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är upprörd över tweeten.

– Det är allvarligt hur man ser på att människor organiserar sig fackligt och organiserar sig, säger hon.

Låg nivå i debatten

Hon tycker att tavlan spär på ett redan hårdnande klimat i samhällsdebatten.

– Bilder på brinnande hus hör inte Sverige till och kan inte accepteras överhuvudtaget. Nivån på samhällsdebatten har sjunkit oerhört lågt, säger hon.

Även Socialdemokraterna reagerade starkt. Aftonbladet har varit i kontakt med partiets presstjänst, men de hänvisar till sin Twitter där de skriver:

”Fackföreningsrörelsen har genom historien alltid levt under hot om våld och trakasserier. Bilden på LO-borgen i lågor som nu sprids är djupt smaklös och historielös. Centerpartiet bör be LO om ursäkt för detta”.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson upprörs över den bild på en tavla på en brinnande LO-borg som några centerpartistiska riksdagspolitiker delat på Twitter.

När Martin Ådahl tog emot priset nämnde han det olämpliga i bilden och under kvällen skrev Martin Ådahl ett inlägg där han kallade tavlan ”En karikatyr av debatten mellan mig och LO” och han tog även avstånd från tidigare inlägg.

Susanna Gideonsson har haft kontakt med Annie Lööf, men inte med Martin Ådahl eller Emil Källström.

– Jag förutsätter att man ber 1,4 miljoner medlemmar om ursäkt. Centern har ett arbete att göra internt, säger hon.