Därför vill Derek Chauvin inte vittna

Publicerad 2021-04-16

Ex-polisen Derek Chauvin vägrar vittna i rättegången där han står anklagad för att ha dödat George Floyd. 
Nu återstår endast slutpläderingarna – och domen kan falla redan nästa vecka. 

Derek Chauvin, 45, har suttit tyst och antecknat i ett block de senaste tre veckorna. Men under torsdagens förhandlingar tog han av sig munskyddet och talade för första gången med mikrofonen i handen.

– Jag kommer åberopa det femte tillägget i dag, sa han till domaren. 

Paragrafen han hänvisar till – det femte tillägget i amerikanska grundlagen –  handlar om att en anklagad kan vägra uttala sig, för att undvika att säga något som kan vara till deras nackdel i målet.

Polisen Derek Chauvin.

Hans eget beslut

Derek Chauvin intervjuades även av sin försvarsadvokat Eric Nelson i rättssalen, men utan att juryn närvarade, rapporterar Wall Street Journal. Den före detta Minneapolis-polisen sa att de två tillsammans hade haft omfattande diskussioner om hans möjlighet till att vittna – till och med så sent som under onsdagen. 

– Jag har rådgivit dig, och att vi har gått fram och tillbaka i frågan är ett minst sagt en underdrift, eller hur? sa advokaten Eric Nelson, enligt CNN. 
– Ja det är det, svarade Chauvin. 

Chauvin bekräftade att det enbart är han själv som har kommit fram till beslutet om att inte vittna, och att ingen utomstående har försökt påverka eller hota honom.

Ända sedan rättegången startades har det spekulerats kring om Chauvin själv skulle kliva upp i vittnesbåset. Om han faktiskt hade valt att vittna skulle även åklagarsidan haft möjlighet att korsförhöra Chauvin inför livekamerorna.

Domaren i rättegången mot Derek Chauvin.

Derek Chauvin står åtalad för dråprelaterade anklagelser och riskerar 40 år i fängelse. Själv nekar han till brott.

Åklagarsidan har de senaste veckorna försökt leda i bevis att Chauvin var den som orsakade George Floyds död när han pressade sitt knä mot hans nacke i över nio minuter och att han använde övervåld. 

Menar att det var en överdos

Försvaret har försökt argumentera för att Chauvin agerade rimligt utifrån vad situationen krävde, och att Floyds död snarare orsakades av en fentanylöverdos och hjärtproblem. 

En protestvåg –  ibland med våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter – svepte över USA efter Floyds död i maj förra året. 

Demonstranter marscherade genom Minneapolis.

I väntan på domen mot Chauvin är spänningarna i staden återigen skyhöga. 

Särskilt efter söndagens dödsskjutning av Daunte Wright i förorten Brooklyn Center, där myndigheter har infört utegångsförbud, och kaosartade protester har återigen lett till att polis använt tårgas och gummikulor för att skingra folkmassorna. 

Skjutningen av Wright har också lett till att säkerheten i stan trappats upp inför domen i George Floyd-fallet. Bland annat har man stärkt barrikaderna omkring myndighetsbyggnader och polishus i staden, samt aktiverat nationalgardet. 

Rätten samlas nästa gång på måndag, klockan 16, svensk tid –  då är det dags för slutpläderingar i ett av de mest uppmärksammade fallen i amerikansk rättshistoria. 

Därefter ska de tolv jurymedlemmarna överlägga. Under torsdagen meddelade domaren Peter Cahill att juryn ska ta med sig en väska till nästa vecka, utifall att överläggningarna drar ut över flera dagar.