Vårdbolag utreds – kritiseras för vaccin till väktare och chefer

Uppdaterad 2021-01-29 | Publicerad 2021-01-28

Det offentligägda vårdbolaget Tiohundra AB i Norrtälje ska enligt en anmälan ha vaccinerat exempelvis chefer, väktare och kontorspersonal, före utsatta riskgrupper.

Region Stockholm utreder nu fallet för att se om man har rundat regelverket.

– Vi har använt de doser vi fått efter bästa förmåga och direktiv, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Tiohundra AB.

I ett mail till Stockholmsregionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg, som frilansjournalisten Christian Dahlström först uppmärksammade, anklagas vårdbolaget Tiohundra AB för att ha använt vaccindoser till personal i icke-kritisk verksamhet. Bland annat ska chefer, administrativ personal och väktare fått vaccinet, enligt anmälaren, en läkare på ett konkurrerande privat vårdbolag.

– Vi har också fått de uppgifterna och vi hanterar det som en avvikelsehantering. Då gör vi som vi brukar göra, vi har startat en utredning och frågar om det, och ser om det passar ihop med de riktlinjer som vi har, säger Magnus Thyberg på Region Stockholm.

Stockholmsregionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

”Har väktare dygnet runt”

Enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsgrupper ska vaccinet i Fas 2 gå till människor som är 70 år och äldre, samt till ”Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare”. Vaccinsamordnare Magnus Thyberg menar att det inte behöver bara handla om personal som läkare och sjuksköterskor, utan skulle kunna tolkas bredare.

Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Tiohundra AB, menar att man följt direktiven och riktlinjerna från Region Stockholm när det gäller vaccinationerna på Norrtälje sjukhus, som drivs av bolaget.

– Vi i sjukhusledningen har tagit fram en turordningslista, som givetvis toppas av intensivvården, covid-avdelningen, akutmottagningen, geriatriken, och sen städ- och kringpersonal och så vidare, genom alla som i princip finns på sjukhusområdet, säger hon.

– Väktare ingår i det uppdraget vi har från regionen. Om en patient är aggressiv kommer en väktare verkligen handgripligen nära individer, då kan man inte hålla två meters distans. Vi har väktare dygnet runt på sjukhuset, de vistas nära vår personal och våra patienter. Vi har också ett litet sjukhus, och det innebär att många av våra chefer även jobbar kliniskt och har sina kontor mitt i en avdelning, och då är man patientnära, händer det något så hoppar man in. Jag ser inte att vi har gått ifrån regionens riktlinjer.

Vårdbolaget Tiohundra AB i Norrtälje utreds för sin vaccinering av personalen.

Kan bli doser över

Susanne Bergenbrant Glas menar att man ibland dock kan ha behövt gå ifrån turordningslistan, om det exempelvis blivit doser över i en ampull och man behövt ringa in personal snabbt för vaccinering. En öppnad flaska klarar sig bara fem timmar innan vaccinet förstörs.

– Om vi ska vaccinera 300 personer och vaccinet håller fem timmar så förstår du logistiken. Det kan vara någon som inte kommer, någon som blir sjuk eller går hem, och då måste vi hela tiden fylla på med personal som finns på plats. Vi vill absolut inte slänga något vaccin.