Trumps twitterförsvar: ”Har absolut rätt”

CIA-anställd: Kommer få amerikaner dödade”

Av: Ebba Thornéus, Martin Schori, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Donald Trump anklagas för att ha avslöjat hemlig underrättelseinformation till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Nu svarar han på sitt eget Twitterkonto:

”Som president ville jag dela information med Ryssland, vilket jag har absolut rätt att göra”.

Det var vid ett möte i Vita huset förra veckan som Trump ska ha avslöjat hemlig information under ett möte med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov och USA-ambassadören Sergej Kisljak, enligt Washington Post, som var först att rapportera.

Det hela ska ha skett när Trump beskrev detaljer kring ett IS-hot gällande datoranvändningen på flygplan.

Vita huset svarade igår att avslöjandet var falskt och den nationella säkerhetsrådgivaren H.R. Master, som närvarade vid mötet, sa:

– Presidenten och utrikesministern diskuterade det gemensamma hotet från terroristorganisationer vilket inkluderar hot mot luftfarten.

Även Ryssland svarar att uppgifterna är ”nonsens” och att det varken finns något att bekräfta eller förneka, skriver nyhetsbyrån AFP.

Svarar på Twitter

Men vid kl 13 svensk tid, när Trump vanligtvis brukar börja twittra, bekräftade presidenten avslöjandet. I alla fall delvis.

”Som president ville jag dela information med Ryssland, vilket jag har absolut rätt att göra, kring fakta som avser terrorism och flygsäkerhet. Humanitära skäl, och så vill jag att Ryssland trappar upp sin kamp rejält mot IS och terrorism”, skrev han i två tweets.

Ej olagligt

Avslöjandet väckte en ny storm mot presidenten, som de senaste dagarna pressats av frågor kring varför han sparkade FBI-chefen James Comey, som ledde en utredning om Trumps eventuella kopplingar till Ryssland.

Enligt experter som citeras av amerikanska medier är Trumps agerande sannolikt inte olagligt – en president kan avklassificera i princip vilka uppgifter hen vill.

Debatten efteråt har istället handlat om huruvida agerandet är lämpligt.

Ungefär en timme efter sina första två tweets fortsatte Donald Trump sin storm - med en känga till den sparkade FBI-chefen:

”Jag bad Comey och andra från allra första början att hitta läckorna i underrättelsevärlden”, skrev han då.

”Kommer få amerikaner dödade”

Många är dock oroliga för att presidenten inte tar situationen på allvar.

Den tidigare CIA-agenten Robert Baer går hårt åt presidenten och säger till Independent att Trumps agerande ”kommer att få amerikaner dödade”.

– Vi måste förstå att överträdelser som denna kommer att få amerikaner dödade så småningom. Det finns inget bättre sätt att uttrycka det på.

För nyhetsbyrån AP berättar en europeisk underrättelsetjänsteman att hans land överväger att sluta dela klassificerad information med USA.

Tjänstemannen menar att det vore en risk ”även för våra källor”.

”Behöver mindre drama i Vita huset”

Även en talesperson för Tysklands socialdemokratiska parti säger till AP att om USA: s president ”skickar denna information till andra regeringar av ren vilja, blir Trump en säkerhetsrisk för hela västvärlden.”

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell vädjar i en intervju med Bloomberg Politics att Vita huset behöver mindre drama.

– Jag tror vi skulle klarar oss med lite mindre drama från Vita huset så att vi återigen kan fokusera på vår agenda. Det skulle hjälpa om vår president tillbringade mer tid på saker vi försöker få igenom och mindre tid på andra saker, sa McConnell och syftade på skattereformen och hälsoreformen.

Publicerad:

LÄS VIDARE