Nooshi Dadgostar vägrar kommentera V-topparnas PKK-aktion

Publicerad 2022-07-06

ALMEDALEN. Vänsterledningen krävs på svar om partiföreträdarna som håller upp en PKK-flagga.

Men partiledaren ställer inte upp på intervju.

– Nooshi kommer inte att uttala sig, hon kommer inte att kommentera det här, säger en pressekreterare på Vänsterpartiet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kräver i ett uttalande att Vänsterpartiets ledning tar avstånd från en aktion som genomfördes av tre av partiets riksdagsledamöter i Almedalen.

”Det här är helt oacceptabelt. PKK terrorstämplades redan 1984, av Olof Palmes regering. Och det på goda grunder. PKK har många oskyldiga människoliv på sitt samvete. Vänsterpartiets ledning bör omedelbart ta avstånd från aktionen.” skriver han på Twitter.

Utrikesminister Ann Linde (S) har uttryckt samma ståndpunkt i ett uttalande på Twitter.

Även Moderaterna anser att V-ledningen bör kommentera partikollegornas agerande. På Twitter skriver gruppledare Tobias Billström att Nooshi Dadgostars partikamrat hyllar terrorism.

”Kan bara säga att hon kommer inte kommentera”

En av Vänsterpartisterna som deltog, Lorena Delgado Varas, säger att hon uppfattar att partiledningen står bakom aktionen. Aftonbladet har upprepade gånger sökt Nooshi Dadgostar för ett klargörande och en intervju.

Men beskedet från Vänsterpartiets presstjänst på onsdagsförmiddagen är att hon inte kommenterar.

– Hon kommer inte att kommentera, det är det jag kan säga, säger en pressekreterare som inte vill ge ut sitt namn.

Vad är anledningen?

– Jag kan bara säga att hon kommer inte kommentera det.

Vänsterpartiets presstjänst kan heller inte hänvisa till någon annan i partiledningen som kan ge kommentar i stället för Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar vill inte kommentera aktionen.

Vill ta bort terrorstämpeln

Aktionen genomfördes under Vänsterpartiets dag i Almedalen i måndags. De tre riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas höll upp tre flaggor varav en var en PKK-flagga.

PKK är terrorstämplade av EU - något som de tre vänsterpartisterna är kritiska till.

– Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur, sa Lorena Delgado Varas till Aftonbladet i går.

Aftonbladet har utan framgång sökt Daniel Riazat, som är den som håller i PKK-flaggan.