Sorg i Einárs hemort: "Min sons största idol"

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2021-10-22

Barn och föräldrar tänder gravljus i Enskededalen i södra Stockholm. Här skrev Nils Grönberg, känd som rapartisten Einár, några av sina första låttexter.

Rosorna läggs på hög i Dalens centrum.

– Mina tankar går till Einárs mamma, säger Avraham som kommit för att minnas artisten, som sköts ihjäl i Hammarby sjöstad på torsdagskvällen.

För många som bor här var Einár mera känd som 19-årige Nils ”Nisse” Grönberg.

– Vi är här för att hedra ett ungt liv som släcktes. Vi behöver dela smärtan och oron tillsammans, för att hitta hopp om framtiden, säger Sandra Eriksson, initiativtagare till manifestationen i Dalen.

Många unga i området såg upp till Einár och bär nu på oro och sorg, berättar Sara Skånehult, som bor i området och jobbar på en skola i närheten.

– Mina barn lyssnar på Einar. Han var någon i vår närhet, någon som många unga ser upp till. Min son pratar med sina kompisar om det som har hänt. De bär på en sorg som behöver bearbetas.

Svårt att påverka

Enskededalen, eller Dalen som bostadsområdet på ena sidan av tunnelbanan kallas, finns representerat i flera av Einárs låttexter och i hans musikvideor.

– Det är ofta musiktexter som man inte vill att barn ska lyssna på, säger Sara Skånehult och fortsätter:

– Vad barn lyssnar på är svårt att påverka. Men det är viktigt att ändå prata om det, vad det innebär.

När Einár slog igenom som artist var han själv ett barn. Som 16-åring blev han en av landets mest spelade artister med singeln “Katten i trakten”, som toppade både den svenska singellistan och Spotify.

– Einár skrev själv att han ville visa en verklighet som fanns, att han inte bara glamoriserade våldet. Men jag tror ändå att ungdomar blir påverkade att leva upp till det livet, säger Sandra Eriksson.

Sociala medier

Einár befann sig på senare tid i gängkriminella kretsar och blev själv utsatt för en kidnappning med en efterföljande rättsprocess, där två andra rapartister blev dömda för inblandning. Ett fall som många barn och unga fans också följt på nära håll i sociala medier.

– Man ska inte vara rädd att prata om det. De läser mycket och har redan all information. Det är viktigt att berätta att vi är många unga och vuxna som jobbar för att få slut på våldsspiralen, säger Sandra Eriksson.