Poliser åtalas efter 200 sekunders avslöjande

Försökte påverka vittne – röjdes av hemlig inspelning

Publicerad 2022-07-30

Efter Aftonbladet 200 sekunders avslöjande åtalas två poliser nu för tjänstefel.

Under en mordutredning stängde poliserna av bandspelaren och försökte påverka ett vittne, informatören Erik.

– Det är bra att media gör sitt jobb och att de uppgifter som framkommer leder till en förundersökning, säger chefsåklagare Martin Tidén.

I oktober i fjol kunde Aftonbladet 200 sekunder avslöja hur polisen hanterat informatören Erik.

Erik, som egentligen heter något annat, har tidigare dömts till långa fängelsestraff och umgicks i kriminella kretsar. Samtidigt arbetade han som informatör åt polisen.

När de utredde mordet på en man i Årbyskogen i Eskilstuna 2018 försökte två poliser påverka hans vittnesmål. Under ett förhör stängde poliserna av sin inspelning och förklarade under pausen vad de ville att Erik skulle säga.

Men Erik hade en egen bandspelare gömd i strumpan. Efter att hans hemliga inspelning publicerats av 200 sekunder polisanmälde Polismyndigheten sig själv.

Utdrag ur polisens anmälan.

Poliserna nekar

Sedan i oktober 2021 har fallet utretts av Särskilda åklagarkammaren.

Chefsåklagare Martin Tidén anser att de båda poliserna åsidosatt vad som gäller för deras uppgift och inte iakttagit saklighet och opartiskhet

Poliserna förnekar brott.

Den ena polisen säger i förhör ett han aldrig har försökt påverka, tvinga eller hota Erik att säga något som inte stämmer – de försökte bara att "på ett positivt sätt få honom att berätta" vad han visste.

Den andra polisen säger att de endast följde direktiven som de hade fått, men han kan inte minnas hur specifika instruktionerna var.

”Manipulerad inspelning”

Båda poliserna säger att de misstänker att inspelningen som används mot dem är manipulerad.

– Det är en fråga som kommer att behandlas under rättegången. Jag tänker inte kommentera det nu. Jag vet inte om det påståendet är så konkret, säger Martin Tidén.

Kammaråklagare Anna Asklöf ledde förundersökningen om mordet i Årbyskogen. Hon säger att hennes direktiv inför förhöret enbart var att vittnet skulle höras och få berätta det han hade att berätta.

– Det är inget konstigt att en åklagare ger direktiv. Åklagaren är inte ansvarig för om polisen inte följer de lagar och regler som gäller för hur polisförhör ska genomföras, säger Martin Tidén.

”Erik” jobbade som polisinformatör tills hans namn läckte i en mordutredning. Nu lever han gömd och under dödshot.

Identiteten röjdes

200 sekunder granskade också hur Eriks identitet röjdes av polisen under utredningen. Han hamnade i livsfara och tvingas leva gömd med sin familj.

En förundersökning om brott mot tystnadsplikten inleddes. Den lades ner med motiveringen att det inte går att bevisa att de misstänkta har gjort sig skyldiga till brott.

De åtalade poliserna är omplacerade till andra arbetsuppgifter.

”Vi får ingen hjälp”

Informatören Erik tycker att det är bra att poliserna ställs till svars.

– Det är jättebra att de blir åtalade, men åklagaren missar att poliserna ljög för mig om flera saker bara för att få mig att gå till det här förhöret.

Familjen lever fortfarande gömd.

– Det har gått snart två sedan polisen avslöjade mig som informatör. Vi sitter fortfarande gömda i samma situation, utan pengar och har inte fått någon som helst hjälp av polisen.

– Jag ställde i alla fall slutligen upp och vittnade mot en mördare, vilket ledde till våldsamma hot mot mig och min familj. Och trots att NOA anser att jag är i sådan fara att jag bör flytta utomlands så har polisens avdelning för personskydd sagt blankt nej till att hjälpa oss, säger Erik.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!