Unga i Ukraina går på rave – samtidigt som de städar

Publicerad 2022-07-28

Under söndagen deltog över 200 personer i ett så kallat ”städningsrave” i byn Yahidne i norra Ukraina, enligt AP.

Deltagarna som är främst i 20- och 30-årsåldern, ses dansa till technomusiken och varva stegen med ett spadtag.

– Vi vill hjälpa dem att bygga om och fixa sina hus, säger arrangören Tatyana Byrianova.

Söndagens "städningsrave" organiserades av unga ukrainare som har använt dansfester som ett sätt att bidra till återhämtningsinsatser i delar av norra Ukraina som har lidit av enorma skador efter ryska attacker, rapporterar AP.

– Technofester, särskilt ravefestivaler, det var vår livsstil tidigare. Förra sommaren var det festivaler varje helg här i Ukraina, i Kiev. Så vi saknar det och vi vill komma tillbaka till det normala livet men vårt vanliga liv nu är i form av volontärarbete, säger en av gruppens arrangörer Tatyana Byrianova.

Här dansar en av städarna i byn Yahidne.

Hjälpt till att reparera 15 skadade hem i byn

Med spadar i handen kastar volontärerna högar med skräp i lastaren på en traktor. Det är delar av ett kulturhus som förstördes i mars av en raket. Samtidigt står en DJ och spelar nära byggnaden.

Ukrainas klubbliv fick sig ett abrupt slut i och med den ryska invasionen den 24 februari. I och med ett utegångsförbud under nätterna i huvudstaden Kiev, så har Ukrainas festkultur sökt ett sätt att kombinera det roliga med ett återuppbyggande av landet de älskar.

De flesta av volontärerna, främst i 20- och 30-årsåldern, har åkt från Kiev, cirka två timmars bilresa bort. Andra har kommit från den västra staden Lviv och även närliggande Chernihiv. Några utländska volontärer har anlänt från bland annat Portugal, USA och Tyskland.

Städningen av kulturhuset i Yahidne var gruppens åttonde evenemang hittills och de har redan hjälpt till att reparera 15 skadade hem i byn.

Utanför kulturhuset står några och dansar.

Följ ämnen i artikeln