Tusentals strömlösa i stormen – byggkran välte

Kristina Erkenborn/TT

Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2022-01-29

Stormen Malik drar in över Sverige. Träd har blåst ner över vägar och tusentals hushåll är strömlösa. På västkusten och i Skåne har trafiken på flera tåglinjer ställts in och under kvällen stängde Öresundsbron för all trafik.

”Vinden är starkare än vad prognosen visar och vi stänger bron av säkerhetsskäl”, skriver Öresundsbron på Twitter. Bron beräknas öppna igen klockan åtta på söndagsmorgonen.

I Västra hamnen i Malmö välte en byggkran sent på lördagskvällen. Ingen skadades, enligt polisen.

Såväl SMHI som polisen och Trafikverket manar till försiktighet och räddningstjänsten uppmanar människor där det stormar att hålla sig inomhus.

SMHI har utfärdat en orange vädervarning, som är den näst allvarligaste, för stora delar av västkusten, Skåne och sydvästra Småland.

Under lördagskvällen drog stormen in över landet.

– Allra blåsigast har det varit längs västkusten. Nu har vi mycket kuststationer som ligger väldigt öppet. Nidingen till exempel har haft 31,8 meter i sekunden, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

I Falsterbo i Skåne har det uppmätts stormbyar på 30,7 meter i sekunden. Och på Hanö i Blekinge uppmättes byar på 38,9 meter i sekunden vid 21-tiden.

Risk för flygande föremål

Trafikverket varnar för att ovädret kan ställa till bekymmer på vägarna med omkullfallna träd och flygande föremål. Även flera polisdistrikt i de södra delarna av landet har under dagen gått ut och varnat.

”Den som ska ge sig ut i trafiken när det blåser som mest bör överväga om resan kan vänta, för att minimera risken för eventuella olyckor”, skriver exempelvis polisen i Kronobergs län.

På lördagskvällen rapporterar Trafikverket om många nedblåsta träd över vägar i Halland, Skåne och Västra Götaland.

Två tonårspojkar skadades i Östra Göinge i Skåne när ett träd föll över den A-traktor de färdades i, skriver polisen. De fördes med ambulans till sjukhus. Det finns inga uppgifter om skadeläget.

Inställda tåg

Flera tåglinjer längs västkusten har fått ställas in under eftermiddagen. Trafikverket skriver på sin hemsida att sträckorna Kungsbacka–Laholm, Stenungsund–Strömstad och Herrljunga–Borås ersatts med buss. Även i Skåne har trafiken på flera tåglinjer ställts in.

Två plan på väg mot Landvetter utanför Göteborg från Gran Canaria respektive Teneriffa fick dirigeras om till Arlanda på grund av stormen. Dessutom fick ett plan på väg till Malmö i stället landa i Köpenhamn, skriver Göteborgs-Posten.

De hårda vindarna gjorde också att Älvsborgsbron i Göteborg stängdes för trafik.

Vågor på tre meter

Räddningstjänsten Syd förberedde för stormen genom att kalla in extra personal – även om man hoppades på att så många som möjligt skulle hålla sig inomhus under lördagsnatten för att undvika olyckor.

Ett annat orosmoment är ett förhöjt vattenstånd.

– Vi har ett utsatt läge och vattenståndet kan höjas med 1,5 meter, och vågorna bli upp till tre meter, säger Jonas Hemert, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

De kraftiga vindarna väntas avta under söndagsmorgonen, framför allt i de västra och södra delarna av landet, när ovädret drar vidare uppför ostkusten.

– I och med att det är nordvästlig vind så blir det kallare och det blir nederbörd i form av snö, säger Charlotta Eriksson.

SMHI har bland annat varningar för snö i kombination med vind för östra Svealand, Upplands- och Roslagskusten och södra Norrland under söndagen.

Höjd beredskap

Risken för omfattande strömavbrott är stor i samband med ovädret, och elbolaget Eon har höjt beredskapen i Skåne, Hallands, Kalmar, Blekinge, Kronobergs och Jönköpings län.

Vid 23-tiden hade Eon och Ellevio omkring 9 000 strömlösa kunder, bland annat i Skåne, Halland och Västra Götaland.

Någon omedelbar felsökning kommer man dock inte att kunna ägna sig åt.

”Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa”, säger Peter Hjalmar på Eon i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln