WHO-chef: Den första coronasmittade var sannolikt en labbarbetare i Wuhan

Kan ha smittats av fladdermus

Publicerad 2021-08-12

Den första som blivit sjuk med covid-19 kan sannolikt ha varit en laboratoriearbetare i Wuhan, enligt en chefsforskare på WHO.

Hans bedömning kommer efter att WHO slagit fast att teorin om en laboratorieläcka är ”extremt osannolik”.

Den första personen som smittats med covid-19 kan sannolikt ha varit en arbetare på laboratoriet i Wuhan i Kina i december 2019, enligt den danska WHO-chefen Peter Embarek, skriver danska TV2.

Arbetaren kan ha smittats av en fladdermus under ett fältarbete eller på ett av Wuhans laboratorier, menar Peter Embarek – som lett den expertgrupp som för WHO:s räkning undersökt sjukdomens ursprung under våren 2021.

Expertgruppen från WHO har tidigare publicerat en rapport där de konstaterat att teorin om en laboratorieläcka är ”extremt osannolik”. Att pandemin börjat då en fladdermus smittat en människa ansågs däremot ”sannolikt”.

”Sannolikt” enligt WHO-chefen

Nu menar Peter Embarek att smittan sannolikt kan ha börjat med att man samlat in eller på annat sätt arbetat med fladdermöss i anslutning till forskningen i Wuhan.

– En anställd som smittats genom att ta prover faller under en av de sannolika hypoteserna, säger han.

– Det är där viruset hoppar direkt från en fladdermus till en människa. I det fallet skulle det vara en laboratoriearbetare och inte en slumpmässig ortsbo eller annan person som har regelbunden kontakt med fladdermöss.

Lever inte normalt utomhus

Att en laboratoriearbetare varit den första som smittats är alltså ett troligt scenario, enligt WHO-chefen.

Han understryker att expertgruppen inte hittat några omedelbara bevis på att viruset kan kopplas till den forskning på fladdermöss som utförs vid Wuhans laboratorium.

Frågan måste dock utredas vidare enligt Peter Embarek. Den typen av fladdermus som sjukdomen tros ha kommit från lever inte normalt utomhus i Wuhan.

Följ ämnen i artikeln