År av rättegång väntar i Lundinfallet

Erika Nekham/TT

Publicerad 2021-11-14

Det tog elva år innan utredningen av oljebolaget Lundins verksamhet i Sudan ledde till åtal – och även rättegången väntas ta flera år i anspråk.

– Det är ett gigantiskt material, säger Krister Petersson, en av de ansvariga åklagarna.

I torsdags morse lämnades stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt mot Ian Lundin och Alex Schneiter. De båda Lundintopparna åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan åren 1999 och 2003. Båda två har konsekvent nekat till brott genom hela utredningen.

Det har gått elva år sedan utredningen inleddes, och det förundersökningsprotokoll som skickades in till tingsrätten omfattar omkring 80 000 sidor.

– Man ska ha klart för sig att krigsbrott är ganska svårutredda över huvud taget, dessutom kan man säga att det här har varit en komplicerad och allvarlig brottslighet som har tagit tid, säger chefsåklagare Krister Petersson, som tillsammans med åklagarkollegorna Henrik Attorps och Karolina Wieslander håller i ärendet.

Över 50 vittnen

Målet består av två delar. Mycket förenklat kan man säga att den första rör själva folkrättsbrottet, som åklagarna anser att den dåvarande sudanesiska regimen gjort sig skyldig till i syfte att säkerställa Lundin Oils (numer Lundin Energy) oljeverksamhet i södra Sudan. Den andra delen, medhjälpen, handlar om hur Ian Lundin och Alex Schneiter ska ha ”styrkt Sudan i sitt uppsåt”, genom olika krav de ställt på landets regering.

Ett 30-tal målsägare förekommer i målet. Det rör sig om personer från det aktuella området i södra Sudan som ska förhöras om hur de fördrivits, utsatts för bombningar och skottlossningar och hur deras anhöriga dödats som en följd av den sudanesiska regimens krigföring.

I den över 200 sidor långa stämningsansökan framkommer också att åklagarna åberopar mängder med skriftlig bevisning, och att de vill höra ett 50-tal vittnen. Bland dem finns rapportskrivare, forskare, journalister och personer inom Lundin Oils verksamhet. En av dem som ska höras är Carl Bildt, som satt i bolagets styrelse från 2000 till 2006, då han blev Sveriges utrikesminister.

170 dagar

Det kommer alltså bli en mycket omfattande förhandling, men när den kommer att inledas är långt ifrån klart. Åklagarsidan har begärt att tingsrätten ska kalla till ett sammanträde där parterna ska diskutera upplägget.

– Vi vet vilken bevisning vi från åklagarsidan kommer att åberopa, men hur mycket som Lundin vill föra in processen vet vi inte exakt, i dagens läge, säger Krister Petersson.

TT: Men ni räknar med att förhandlingen kommer att ta år i anspråk?

– Det skulle jag tro, med tanke på att vår preliminära uppskattning är att det kommer att ta 170 dagar. Vi har sagt att ett och ett halvt år är nog ett minimum där.

TT: Vad finns det för risker vid ett sådant här stort mål?

– Det är ett gigantiskt material och tingsrätten måste kunna ta till sig det materialet och bevisningen som vi åberopar. Det som sägs dag 1, det gäller att man kommer ihåg det som är viktigt även dag 200, och kan sätta in det i sitt sammanhang och komma fram till ett korrekt och rimligt beslut i slutändan. Det ställer stora krav på alla inblandade parter i det här målet.

Livstid i straffskalan

Det är dessutom högst troligt att det, oavsett resultat i tingsrätten, även kommer att bli en prövning i högre instans. Det innebär ytterligare år innan det finns en fastställd dom i målet.

TT: Om de fälls, var ligger straffvärdet i så fall?

– Till syvende och sist är det domstolen som ska avgöra det. Man kan notera att ett folkrättsbrott, grovt brott som vi påstår här, har ju livstid i straffskalan så det är allvarlig brottslighet. Vi kommer att presentera vår syn på det i vårt slutanförande i rätten.

Följ ämnen i artikeln