Uppgifter: Socialen larmades om familjen i Hässelby före dådet

Pappan sitter häktad för mord och mordförsök

Uppdaterad 2022-01-03 | Publicerad 2021-11-21

En liten pojke är död. Hans storasyster är mycket svårt skadad.

Flera personer hade slagit larm till socialen om familjen i Hässelby innan det brutala dådet. Det uppger källor med insyn för Aftonbladet.

Anmälningarna kom till en enhet som är hårt pressad av personalbrist och mängder av komplexa fall.

– Det var bara en tidsfråga innan något allvarligt skulle hända, säger en uppgiftslämnare.

De kraftiga dunsarna hade förbryllat boende i höghuset i Hässelby i nordvästra Stockholm under en längre tid. En person uppger att det lät som om någon tappade hantlar i golvet.

– Det var väldigt konstiga ljud. Grannarna pratade om det och hyresvärden blev inkopplad.

Vid den här tiden hade flera reagerat över att en relativt nyinflyttad man betedde sig märkligt.

– Jag kan inte riktigt sätta ord på vad det var. Men han gjorde ett skumt intryck när man träffade på honom, säger en person.

– Han verkade inte må så bra.

Eftersom mannen dragit en del uppmärksamhet till sig så misstänkte vissa att det var han som orsakade oväsendet.

– Jag knackade på en gång för att höra om han hade hört dunsarna. Då bjöd han in mig för att visa att det inte var han som låg bakom det, säger en granne.

– Vi satt i hans lägenhet i fem minuter och pratade om vad det kunde vara som lät. Sen gick jag därifrån. Jag märkte inget som var konstigt därinne.

”Visste att han var sjuk”

Enligt vad Aftonbladet erfar tog flera personer kontakt med socialtjänsten i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning för att ventilera sin oro över situationen i mannens familj. Hur konkreta uppgifter som framkommit är inte känt, men anmälningarna ska ha kretsat kring pappan.

Enligt Aftonbladets uppgifter har han en dokumenterad historik av psykisk ohälsa.

– De visste att han var sjuk och de misstänkte att han kunde vara farlig både för barnen och hustrun, säger en källa.

– Det var ofta bråkigt i lägenheten. Det har gjorts ett flertal orosanmälningar, säger en annan person med insyn i socialtjänstens verksamhet.

Pappan har tidigare arbetat som taxichaufför, bland annat. För ett tag sedan blev han dock av med jobbet. Familjen ska ha hållit sig ganska mycket för sig själva.

– De var rätt privata. Många som kände dem har inte träffat dem på länge, säger en person i familjens närhet.

Men bilden är inte entydig. Flera som haft kontakt med föräldrarna beskriver dem som vänliga, artiga och korrekta.

– Pappan var alltid trevlig och hälsade när vi möttes, säger en granne.

Barnen blev knivskurna innan de kastades ut från hög höjd.

Medger att han skadat barnen

Klockan 13.30 i onsdags leddes 43-åringen in i sal 1 i Solna tingsrätt. Han bar handfängsel, och dolde ansiktet med en liten vit handduk.

Kort därefter förklarade advokaten Malin Rådström att mannen medger att han knivskurit sina två små barn och ”orsakat ett fall från hög höjd”. Sonen dog av sina skador, och storasysterns tillstånd beskrivs som allvarligt.

Båda barnen är under tio år gamla.

Pappan ska ha skadat sig själv i samband med händelsen. Han har fått vård på sjukhus. Rätten beslutade att häkta mannen misstänkt för mord och mordförsök. Han ska även genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Häktningsförhandlingarna i Solna tingsrätt.

Efter förhandlingen ville varken ombudet eller åklagare Maria Franzén gå in på om mannen förklarat orsaken bakom den besinningslösa attacken.

– Det är uppgifter som omfattas av förundersökningssekretessen, sa Franzén.

– Vad som framkommit i förhör är ingenting jag kan gå in på i nuläget, menade advokat Rådström.

Den som vänder sig till myndigheternas register för att få svar kommer snart att stöta på patrull. Mannen är tidigare ostraffad, han har inga skulder hos Kronofogden och han har inte varit föremål för vräkning.

Det framgår dock att mannen är född i Senegal och tidigare var gift med en svensk kvinna. Han flyttade till Sverige 2006 och fick medborgarskap 2011. Barnens mamma är från samma land. Hon kom hit första gången 2012. 2020 skrev hon ut sig från Sverige i några månader, men orsaken till det är okänd. Paret har varit gifta i tio år.

Människor sörjer vid minnesplatsen där barnen hittades.

Locket på från socialen

Information om socialtjänstens insatser gentemot familjen omgärdas av sträng sekretess.

– Det är en fruktansvärd tragedi men jag kan inte säga någonting alls som rör det aktuella fallet, säger stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson.

Aftonbladet har i flera dagar sökt ansvariga på socialförvaltningen för en intervju. Staben väljer i stället att återkomma med ett skriftligt uttalande.

”Detta var en oerhört ledsam händelse som fått konsekvenser bland övriga medborgare i vårt område. Det som hänt är svårt att förstå och ta till sig”, säger stadsdelsnämndens ordförande Bo Arkelsten (M) i en kommentar.

”Många medborgare är mycket tagna och förtvivlade över det som hänt. Den krisgrupp vi har i förvaltningen kom igång snabbt och har gjort ett jättejobb tillsammans med kyrkan och andra.”

Något som står klart är att socialtjänsten i Hässelby-Vällingby är hårt pressad. Tidningen Mitti rapporterade i oktober att orosanmälningarna ökat kraftigt, och att 20 procent av de anställda på barn- och ungdomsenheten slutat under året.

– Att folk slutar beror på den höga arbetsbelastningen, väldigt komplexa ärenden, dokumentationskravet som bara växer och till viss del på grund av risken för hot och våld, säger avdelningschefen Aida Rizvic till tidningen.

Flera källor uppger för Aftonbladet att det funnits en oro för att underbemanningen skulle kunna få allvarliga konsekvenser.

– Jag vet många som sagt att det bara är en tidsfråga innan något riktigt hemskt skulle hända.

Stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson vill inte svara på om några särskilda åtgärder vidtagits med anledning av våldsdådet förra helgen.

Hon hänvisar även i den frågan till den skriftliga kommentaren.

”Det finns ingen förklaring som kan få oss att förstå en sådan här fruktansvärd händelse.”

”Varje barn har rätt att växa upp i en trygg miljö. Vi vill att alla som hyser oro för ett barn ska anmäla till socialtjänsten, såväl privatpersoner som professionella. Vi finns till för att ge skydd då det behövs samt stöd och hjälp.”