Man häktas efter Amelas försvinnande: Osannolika uppgifter

Publicerad 2022-02-18

24-åriga Amela försvann under natten mot måndagen och en man i 40-årsåldern sitter häktad för människorov.

Bara timmar innan försvinnandet stoppades de två i en poliskontroll, skriver GT.

– De uppgifter han har lämnat om vad som hänt är så osannolika att han blir misstänkt, säger Lars Johansson, åklagare, till Aftonbladet.

Natten mellan den 13 februari och alla hjärtans dag var sista gången som någon i Amelas familj hade kontakt med henne.

Innan försvinnandet hade Amela tillsammans med sina syskon hälsat på sin mamma på sjukhuset. Därefter ska hon ha gett sig ut på en kvällspromenad i Grästorp. Sista kontakten familjen haft med henne är natten till måndagen, klockan 00.30, då hon ringt sin ena syster och berättade att hon var på väg hem.

Efter det har man inte sett eller hört ifrån henne. En man i 40-årsåldern har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för människorov.

38-åringen och Amela känner varandra och det var även han som anmälde Amela försvunnen.

Det råder inga tvivel om att den 38-åriga mannen och Amela varit med varandra på kvällen och natten. Klockan 01.20 stoppades de av poliser i en trafikkontroll, säger Lars Johansson till GT.

Var skyldig henne pengar

I de förhör som hållits med mannen har han inte kunnat lämna en trovärdig förklaring om vad som har hänt, enligt Johansson. 

– Han har lämnat uppgifter som är så osannolika att han blir misstänkt, säger han. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan försvinnandet handla om en skuld. Mannen är enligt uppgifterna skyldig Amela pengar och under söndagskvällen skulle hon träffa honom för att prata om den. Att skulden kan vara ett motiv bekräftar Lars Johansson för GT. 

– De har haft ekonomiska förhållanden under en längre tid. Det är han som står i skuld till henne, bekräftar åklagare Lars Johansson.

Mannen har sedan tidigare nekat till brott.

Amela har varit borta sedan natten mot måndagen.

Ett stort antal personer har under de senaste dagarna letat efter Amela i Grästorp. Polisen har haft omfattande sök efter henne, bland annat med hundpatruller och helikoptrar.

Polisen har begärt hjälp av Missing people

Under torsdagen avbröt polisen sitt sökinsats. Under fredagen fortsatte sökandet med frivilliga genom sökorganisationen Missing people.

– Vi har kommit till en punkt i sökandet där vi har begärt hjälp av Missing people. Grästorps kommun har också slutit upp och hjälper till med logistik. Det är ett stort engagemang, säger polisen på plats till Aftonbladet.

Cirka 400 personer slöt upp för att delta i sökandet efter Amela, en väldigt stor uppslutning enligt Missing People. Även personer från närliggande kommuner deltog i arbetet med att finkamma åkrar, fält och skogspartier i utkanten av Grästorp.

Rebecka Johansson från Vänersborg och Kristina Andersson från Trollhättan hade tagit ledigt från jobbet för att vara med i sökandet.

– Vi vill vara med och bidra, man tänker på hur fruktansvärt det är för familjen, säger Kristina.

– Man får inte ge upp, det är viktigt att hitta henne, säger Rebecka.

Missing People hjälper polisen att leta efter Amela som anmäldes försvunnen i västgötska Grästorp i måndags morse.

Sökinsatsen avslutades vid 15-tiden under fredagen på grund av väderleken – utan något resultat. Men många av Amelas anhöriga och vänner vägrade ge upp och fortsatte sökandet.

Familjen säger att de är övertygade om att Amela inte har försvunnit frivilligt.

– Jag vill bara att det här ska ta slut och att jag får hem min syster. Jag går omkring och letar i detta nu efter henne, men jag hittar ingenting. Det är så fruktansvärt, har hennes syster Arnela tidigare berättat för Aftonbladet.

Fotnot: När Amela försvann var hon klädd i blå teddyhoodie, svarta tights och svarta skinnskor. Hon är cirka 170 centimeter lång och har blonda slingor i sitt hår. Har du sett henne – ring polisen på 114 14.

Frivilliga söker efter försvunna Amela på fredagen.