Carla och Sebastian, 16: ”Svårt att få vaccintid”

Publicerad 2021-12-04

Många stockholmare uppger att det är svårt att få en vaccintid i regionen.

Sebastian Wingemo, 16, och Carla Wallin, 16, väntade i fem timmar utomhus i minusgrader för att få sin andra dos.

– Jag tycker det är dåligt, framför allt när det är viktigt att vi tar den här sprutan, säger hon.

Just nu jobbar regionerna för fullt med att vaccinera landets invånare.

Men i Stockholm vittnar folk i alla åldrar om att det är svårt att få en vaccintid – oavsett vilken dos det gäller.

Flera av dem som inte kan boka en tid söker sig till regionens drop in-platser i hopp om att få sin första, andra eller tredje dos.

Men kötiderna kan stundtals vara långa. 16-åriga Sebastian Wingemo och Carla Wallin berättar att de väntade i fem timmar utomhus på torsdagen för att få sin andra dos.

– Vi ska resa över nyår och då måste vi ha tagit den andra dosen några veckor innan det. Därför var det viktigt att vi fick en tid den här veckan, säger Sebastian Wingemo.

När paret inte lyckades hitta en lämplig tid i appen Alltid Öppet bestämde de sig för att gå till en vaccinbuss vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, som erbjuder drop in-tider på vardagar.

– Vi kom dit vid 14-tiden och fick varsin lapp med ett könummer. Det gick fort i början, men sedan saktade det ner. Folk kom och gick ur kön och det var hur kallt som helst. Många var irriterade och de stod och frös, säger Carla Wallin.

Sebastian Wingemo, 16, och Carla Wallin, 16.

”Dåligt att det är svårt att få en tid”

Efter närmare fem timmars väntan fick de till slut varsin spruta.

– Det var tur att vi hann. Men jag tycker det är dåligt att det ska vara så svårt att få en tid, framförallt när det är viktigt att vi tar den här sprutan. Man blir väldigt frustrerad. Jag kan tänka mig att de som varit osäkra på att ta vaccinet kan ändra sig om de måste vänta så länge eller inte kan boka in en tid, säger Carla Wallin.

Köande människor på Medborgarplatsen.

Sebastian Wingemo håller med henne.

– Det är dåligt skött, det finns inte så mycket information och kön stannade av helt i 45 minuter då de tog en paus med vaccineringen. Vi pratade mest med dem som stod runt oss i kön och fick gissa vad som gällde. Det var också många i kön som inte hann få en tid, säger han.

Båda vill dock understryka att de inte vill skylla den långa väntetiden och strulet på personalen som jobbar vid vaccinbussen.

– Vi tycker synd om kövärdarna som själva behövde så ute och frysa och ta emot mycket klagomål, när det inte är deras fel, säger Carla Wallin.

Irene, 74, kan inte boka tid i appen: ”Tycker det är skitdåligt”

Även på fredagen är det många som sökt sig till drop in-tiderna på Medborgarplatsen. En del säger att de är där för att det är enkelt att ta en drop in-tid. Men de flesta uppger att de är där för att de inte kunnat boka en tid, på flera veckor.

Andra säger att de bara hittat tider i kranskommunerna, dit de inte har möjlighet att åka under dagtid.

– Jag kan inte boka en tid i appen. Jag är 74 år, men jag vet inte när de öppnar för mig. Därför är jag här i dag, annars kanske jag inte får min tredje dos före jul, säger Irene.

Irene, 74, tycker att vaccineringen är sköts dåligt.

En stor del av personerna som valt att köa i kylan denna dag är äldre personer, som hoppas på att få sin tredje dos.

Irene säger att hon är arg och besviken för att hon inte kunnat boka en tid för vaccination.

– Jag tycker det är dåligt, skitdåligt. Det är dåligt skött. Lyckas man hitta en tid är det utanför Stockholm.

Även 32-åriga Fabian har ställt sig i kön till vaccinbussen på Medborgarplatsen på fredagen.

– Jag har försökt boka en tid ett tag nu för min andra dos, men det verkar inte vara hundra procent med den funktionaliteten. Varken i appen eller när man ringer, säger han.

Fabian, 32.

Regionen: ”Måste växla upp vaccineringen”

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, säger att trycket på vaccintiderna ökade kraftigt när Folkhälsomyndigheten öppnade för att 65-plussare ska få sin tredje dos, samt minskade kravet på tiden mellan påfyllnadsdosen, från sex månader till fem månader för äldre.

Mellan vecka 44 och 47 ökade antalet vaccinationer med 160 procent. Från drygt 29 000 vaccinationer, till mer än 77 000 vaccinationer förra veckan.

”Det är glädjande att så många vill ha sin påfyllnadsdos men det kräver också att vi växlar upp vaccineringen”, skriver han i ett mejl.

Efter fem timmar fick paret sitt vaccin.

Han säger också att regioner ökar takten nu för att utöka vaccinationskapaciteten.

”Vi fortsätter att stimulera ökad kapacitet hos nuvarande vaccinatörer, vi ökar antalet mobila vaccinationsenheter, vi öppnar upp för fler aktörer inom vårdval vaccination att vaccinera och vi ser över möjliga större vaccinationsanläggningar som blir klara i närtid.”

Slutligen säger han att regionen också sett signaler om en viss ökning bland yngre som vill vaccinera sig nu, efter att kravet på covidbevis infördes den 1 december.