Misstänkte bockbrännaren ”doftade kraftigt av eldsvåda”

Publicerad 2021-12-30

En man i 40-årsåldern åtalas för att ha bränt ned Gävlebocken.

Mannen nekar till brott – men övervakningsfilm, sotiga händer och ”en kraftig doft av eldsvåda” talar till hans nackdel.

– Det första han säger, utan att någon har frågat, är: ”Jag har ingen tändare”, säger chefsåklagare Ulf Back.

I fem år fick Gävlebocken vaka över Slottstorget i Gävle utan att bli nedbrunnen, ett nytt rekord.

Klockan 03.38, natten till den 17 december, bröts den lyckliga sviten. Bocken brann upp inom loppet av sekunder. Halmen brann som tomtebloss, uppgav räddningstjänstens inre befäl.

Polisen efterlyste en ”atletisk man i mörka kläder” som setts byta om i närheten av brandplatsen. En misstänkt man i 40-årsåldern greps samma natt och har suttit häktad sedan dess. På torsdagen åtalades mannen för grov skadegörelse.

Försvaret: ”Släcker cigaretter med fingrarna”

I samband med branden har flera personer noterat att mannen i 40-årsåldern betett sig märkligt.

”Trots att bocken brann bakom honom vände han sig aldrig om och tittade mot branden utan gick bara”, säger ett vittne.

Två väktare var de första att konfrontera mannen, vid Gävle centralstation. När en väktare sa ”hej” svarade mannen att han inte hade någon tändare på sig.

En av poliserna som grep honom berättar i förhör att det kom en kraftig doft av eldsvåda från mannen, inne på polisstationen.

”Det luktade inte bara eldsvåda utan det luktade mer som när fotogen tänts på. Hans händer var sotiga och utan att vi frågade berättade han att han brukar släcka cigaretter med fingrarna”, säger polisen.

Hade dubbla huvtröjor

Gävlebocken filmas dygnet runt på hemsidan till ”Visit Gävle”. En gärningsman fångades på film när denne kryper fram till bocken och tänder eld.

Kläderna på bilderna överensstämmer med den åtalade mannens, enligt åklagaren i fallet.

– Vi menar att han haft två huvtröjor på sig. Han har på något sätt tagit av sig den ena, den yttre, när han går fram till bocken, för när han grips har han en helt annan färg. Men under den hade han en som stämmer väl överens med bilderna från bevakningskamerorna, säger chefsåklagare Ulf Back på åklagarkammaren i Gävle.

Den åtalade mannen nekar till brott, och det finns inget känt motiv. Han har tidigare dömts ett flertal gånger för brott som misshandel, skadegörelse och stöld.

Tändare som hittats vid Slottstorget under brandnatten.

”Stor kulturell och ekonomisk betydelse”

Åklagaren bedömer bevisläget som gott.

– Utöver övervakningsfilmerna har han haft en kraftig röklukt från kläderna och varit sotig på händerna. Sen finns det en hel del vittnen på plats. De ser ju inte precis när det antänds, men efteråt när han står där och byter om, säger Ulf Back.

Målsägande är fallet är Gävle kommun. Brottet bör enligt åklagaren bedömas som grovt eftersom ”halmbocken hade stor kulturell och ekonomisk betydelse, samt att gärningen företagits genom anläggande av brand inom tätbebyggt område”.

Följ ämnen i artikeln