Kritik mot skolförslaget: ”Respektlöst”

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2022-02-10

Högeroppositionen sågar regeringens skolförslag och Friskolornas riksförbund dömer ut det som ansvarslöst.

– Jag kommer aldrig medverka till att enskilda barn bestraffas med lägre skolpeng bara för att de gör sina fria val, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Regeringen presenterar i dag ett förslag om att omfördela skolpengen – mer till kommunala och mindre till friskolor. Anledningen är att kommunala skolor har ett större ansvar, till exempel att ta emot alla barn och erbjuda plats om en friskola lägger ner.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kallar förslaget för diffust.

– Vi medverkar gärna till att den svenska skolan får mer resurser, vi satsar 14 miljarder mer i vår budget än vad regeringen gör. Men vi kommer aldrig att medverka till förslag som innebär att man sänker skolpeng för en elev som väljer en friskola.

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.

Är det inte rimligt att kommunala skolor får mer pengar eftersom de har andra skyldigheter?

– Det är rimligt att den som har skolpliktsansvar ska kompenseras. Vi diskuterar gärna med regeringen hur kommunala skolor kan få högre ersättning utifrån sitt skolpliktsansvar, säger Nyamko Sabuni.

Respektlöst mot svensk skola

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Lars Hjälmered säger i en skriftlig kommentar att regeringens förslag inte åtgärdar de stora problemen i svensk skola.

– Det är otroligt svårt att kommentera regeringens förslag eftersom de inte presenterar några detaljer över huvud taget, när Magdalena Andersson sedan får följdfrågor så står hon svarslös. Det är respektlöst mot svensk skola som har stora utmaningar på studiero i klassrummet, att var fjärde elev inte får fullständiga betyg och att lärarna inte har befogenheter att göra ett bra jobb och undervisa våra barn med fokus på kunskap.

Lars Hjälmered, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson.

Även Kristdemokraterna är kritiska och ser förslaget som ännu ett hårt slag mot föräldrar som valt friskola till sina barn.

– Socialdemokraterna försöker rycka undan mattan för friskolor genom att också rycka undan en del av skolpengen. Vi kristdemokrater försvarar rätten till full skolpeng, oavsett om man som förälder valt kommunal eller friskola för sina barn, säger skolpolitiske talespersonen Christian Carlsson (KD).

Åkesson: Friskolor har gynnat Sveriges elever

Sverigedemokraterna ska analysera detaljerna i förslaget innan partiet tar ställning.

– Det är positivt om vi kan stoppa blödningen av svenska skattebetalares pengar till oseriösa aktörer, när sådana förekommer, och samtidigt ta krafttag mot muslimska friskolor som bidrar till samhällssplittringen. De stora problemen i svensk skola har dock ingenting att göra med det fria skolvalet, tvärtom har friskolor gynnat Sveriges elever, säger Jimmie Åkesson i en kommentar.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, är också kritisk. Hon kallar förslaget ansvarslöst och dåligt och menar att det finns en uppenbar risk att många friskolor får lägga ner om förslaget blir verklighet.

– Det här slår mot alla skolor, även de som är non-profit. De små skulle utan tvekan drabbas främst.

Fackförbundet positivt

Hon pekar på att riksrevisionen analyserar effekterna av skolpengssystemet och ska återkomma med en rapport i juli.

Varför ska inte kommuner kompenseras om en friskola läggs ner och kommunen får ta hand om eleverna?

– Eller också så väljer de eleverna en annan friskola. Kan kommuner visa att det finns en ökad kostnad så borde man ersätta detta via kommunala statsbidrag eller liknande snarare att påstå att friskolor är överkompenserade. Det är en ohederlig argumentation.

Fackförbundet Lärarnas riksförbund välkomnar förslaget.

– Med det här förslaget kan man komma åt problemet att en kommunal skola som har elever med stora behov får större möjligheter att sätta in åtgärder där det behövs, säger ordförande Åsa Fahlén.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.