Rysslands invasion av Ukraina

Liverapportering: Ryska invasionen av Ukraina

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Här rapporterar vi dygnet runt om kriget i Ukraina.

3 punkter om kriget i dag:

 • Enligt ukrainska styrkor och lokala tjänstemän verkar de ryska angreppen vara en del av en ny offensiv. I staden Sjevjerodonetsk ska striderna ha intensifierats.
 • Minst 4 000 ukrainare har dött i kriget sedan Rysslands invasion, enligt OHCHR. Och över 6,6 miljoner människor har flytt från Ukraina i krigets spår, enligt FN. Av dem har 2,9 miljoner sökt sig vidare in i olika delar av Europa från Ukrainas grannländer. De flesta, 3,5 miljoner, har sökt sig till grannlandet Polen.
 • President Volodymyr Zelenskyj uppmanar västvärlden att införa hårdare sanktioner mot Ryssland, rapporterar Reuters. Hans kritik mot västvärlden har ökat de senaste dagarna när EU går mot ett eventuellt rysk oljeembargo.
Skriv inlägg
 • Angelica Molin

  Vladimir Putin uppmanar Ukraina att ta bort sjöminor från områden nära sina hamnar för att möjliggöra säker sjöfart, rapporterar AP.

  Putin gjorde uttalandet i fredagens samtal med Österrikes förbundskansler Karl Nehammer, enligt Kremls uppläsning av samtalet.

  Putin och Nehammer ska ha haft ett "detaljerat åsiktsutbyte om frågor angående livsmedel" där Putin förkastade västerländska påståenden om att Rysslands agerande förvärrade en global livsmedelskris.

 • Angelica Molin

  DPR kan avrätta brittiska och marockanska medborgare som kämpat på Ukrainas sida, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

  Tre medborgare i Storbritannien och Marocko som kämpade i Donbass på de ukrainska styrkornas sida kan få dödsstraff, enligt generalåklagarens kontor (DPR) i Donetsk.

  – Med hänsyn till krigstid kan de tilltalade bli föremål för dödsstraff, säger Viktor Gavrilov, en representant för DPR till Interfax.

  De som Ryssland menar kan få dödsstraff är Sean Piner och Andrew Hill från Storbritannien och Sadun Brahim från Marocko. De tillfångatogs under sammandrabbningar i Donbass i våras.

 • Angelica Molin

  Två ryska regionpolitiker har uppmanat Putin att "omedelbart" dra tillbaka alla ryska soldater från Ukraina.

  Krigsmotståndet hördes vid ett sammanträde i regionparlamentet i Primorskij, rapporterar TT.

  – Om vårt land inte avslutar den militära operationen kommer vi att få många fler föräldralösa i vårt land, säger Leonid Vasjukevitj, som representerar Kommunistpartiet.

  Han tillade att unga människor "som skulle kunna vara till stor nytta för Ryssland” kommer till skada.

 • Angelica Molin

  Minst 4 000 ukrainare har dött i kriget sedan Rysslands invasion, enligt kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

  Men tillade de, den sanna dödssiffran kommer sannolikt att vara mycket högre.

  Totalt har 4 031 människor dödats, inklusive nästan 200 barn. De flesta dödades av explosiva vapen med vidsträckt slag, såsom beskjutning från tungt artilleri eller luftangrepp.

  Ryssland har förnekat att de har riktat in sig på civila i konflikten.

 • Frida Willander

  Över 6,6 miljoner människor har flytt från Ukraina i krigets spår, enligt FN. Av dem har 2,9 miljoner sökt sig vidare in i Europa från Ukrainas grannländer.

  De flesta, 3,5 miljoner, har sökt sig till grannlandet Polen. Som mest kom 100 000 om dagen till den polska gränsen, men sedan dess har antalet gått ner till omkring 20 000 i maj.

  Av de 2,9 miljoner som sökt sig vidare från grannländerna befinner sig de flesta i Tyskland, Tjeckien och Italien.

  Läs hela TT:s artikel här.

Läs mer om kriget med Aftonbladet Plus

ANNONS

Kriget i Ukraina fortsätter – läget är fortfarande AKUT! Barnen behöver din hjälp.

Extern länk från UNICEF

Ge en gåva nu!

Interaktiv karta – detta har hänt

De röda ytorna på kartan visar var rysk militär i dagsläget ockuperar Ukraina, där det mörkare röda visar ryska styrkornas senaste framryckningar. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.
SENASTE NYTT guidar dig genom de fem senaste händelserna.


Varför är det krig i Ukraina?

2014 annekterade Ryssland den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i östra Ukraina. Sedan dess har delar av ukrainska Donetsk och Luhansk kontrollerats av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva. Putin har argumenterat för att Ryssland behövde försvara de här områdena mot ukrainska angrepp, som han hävdar blivit allt värre de senaste åren.

Varför invaderade Ryssland Ukraina?

Putin vill stoppa Natos expansion österut och försäkra sig om att Ukraina blir kvar inom den ryska intressesfären. Han har krävt löften om att varken Ukraina eller andra länder, som Sverige, ska ansluta sig till Nato. Han vill också att USA och Nato drar tillbaka vapensystem från flera östeuropeiska länder, som han anser utgör hot mot Ryssland.


Kriget i Ukraina – bakgrunden i nio steg

 1. Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU.
 2. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014. Hela makteliten byttes ut och en ny regering, utsedd av protestaktivister, tillsattes. Att den västvänliga oppositionen tog makten vållade i sin tur vrede på ryskt dominerade Krim.
 3. Ryssland utnyttjade detta till att regissera en revolt och ta kontroll över halvön med soldater i omärkta uniformer. Denna ockupation övergick snart till olaglig annektering. Dessförinnan hölls en kuppartad folkomröstning, där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.
 4. För första gången sedan andra världskriget hade därmed en europeisk stat erövrat en del av ett annat land. Omvärldens reaktioner var starka: Ryssland anklagades för brott mot folkrätten och flera internationella avtal.
 5. Snart ägde ett liknande förlopp rum i det ryskdominerade Donbassområdet i östra Ukraina. Myndighetsbyggnader i städer i länen Donetsk, Luhansk och Charkiv ockuperades av beväpnade män med stöd från ryska styrkor. Charkiv lyckades Ukraina behålla kontrollen över, men i Donetsk och Luhansk arrangerade separatister "folkomröstningar" om självständighet från Ukraina.
 6. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén. Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA ser dock inte halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag. I slutet av 2021 hade över 13 000 människor dödats i konflikten, däribland tusentals civila.
 7. I november 2021 började Ryssland samla stora trupper utmed den ukrainska gränsen. USA varnade för att en rysk invasion var förestående, men Ryssland förnekade.
 8. Måndagen den 21 februari erkände Vladimir Putin de ukrainska områdena Luhansk och Donetsk som självständiga och skickade vad han kallade för fredsbevarande styrkor dit.
 9. Torsdagen den 24 februari inledde ryska styrkor ett större angrepp mot hela Ukraina.

(Källa: AP/TT)

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Allt om Rysslands invasion av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Ryssland

Vladimir Putin

Ryska invasionen