Fem punkter – här är Turkiets krav på Sverige

Publicerad 2022-05-24

Förhandlingar om ett svenskt Natomedlemskap fortsätter.

Nu har Turkiet publicerat sin kravlista för att godkänna Sveriges ansökan.

– Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Turkiet har publicerat en officiell kravlista för att ett svenskt Natomedlemskap ska godkännas, framgår det i ett pressmeddelande på den turkiska regeringens hemsida.

Turkiet vill att Sverige ska upphöra med att stödja den kurdiska milisen YPG. Turkiet hävdar att Sverige stöder den av EU terrorstämplade organisationen PKK och menar att detta ska upphöra, enligt kravlistan. Någon liknande lista för Nato-ansökande Finland har inte publicerats.

”I enlighet med Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige, som stöder terroristorganisationer”, står det i pressmeddelandet.

Utrikesminister Ann Linde vill inte kommentera innehållet i kravlistan.

”Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligare”, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

När Sveriges Natoansökan lämnades in för drygt en vecka sedan var det många som gjorde bedömningen att Sveriges ansökan skulle behandlas snabbt.

Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president.

Sedan satte Turkiet krokben för Natoansökan. Sverige skyddar terrorister, påstår landets president Recep Tayyip Erdogan.

– Så ni tänker inte utlämna terrorister men ni frågar oss om medlemskap i Nato? Nato är en enhet för säkerhet, en organisation för säkerhet. Därför kan vi inte säga ”ja” när denna säkerhetsorganisation berövas sin säkerhet, har Erdogan i ett tidigare uttalande.

Turkiska regeringsföreträdare och rådgivare till Erdogan har tidigare uttryckt att de vill se hårda krav på framförallt Sverige för att de ska kunna godkänna en ansökan.

”Bra samtal med Erdogan”

Statsminister Magdalena Andersson har uttryckt att de från början fick positiva signaler från Turkiet men att man nu för en dialog.

– Jag hade ett bra samtal med president Erdogan i helgen och vi kommer att fortsätta ha bilaterala och trilaterala samtal med Turkiet, Sverige och Finland, sa Andersson i en intervju med TT på måndagen.

Magdalena Andersson har tidigare svarat på frågan gällande specifika krav som Turkiet har vad gäller PKK och YPG.

– Att Sverige kraftfullt står upp mot terrorism råder det ingen tveksamhet om och Sverige var tidiga med att lista PKK som en terrororganisation, sa Andersson till TT.

Här är de fem kraven:

  • Turkiet kräver att Sverige ”slutar stödja” terrorstämplade PKK och den kurdiska gerillan YPG politiskt. ”Svenska myndigheter tar emot medlemmar från terroristorganisationer, som vi bekämpar, på ministernivå och stödjer deras aktivitet inom landet”, uppger Turkiet.
  • Sverige ”måste sluta finansiera terrorism”. Enligt Turkiet har Sveriges stöttat PKK/YPG med 376 miljoner dollar, vilket ska ha bidragit till att hota den nationella säkerheten.
  • Det väpnade stödet till YPG/PKK måste upphöra. ”Vapnen används mot civila i Turkiet”, skriver den turkiska regeringen.
  • Det svenska vapenembargot mot Turkiet måste lyftas för att landet ska kunna säkra sin gräns mot Syrien.
  • Turkiet kräver också ett globalt samarbete mot terrorism där Sverige måste ge garantier gällande säkerheten i Turkiet.