Polen antar kontroversiell HD-reform

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Polska parlamentet har antagit den kontroversiella lag som innebär att Högsta domstolens domare tvångspensioneras.

Därmed får regeringen kontroll över landets rättsväsende, trots högljudda protester och hot om sanktioner från EU.

Oppositionen har beskrivit det hela som en statskupp.

Jarosław Kaczyński, ledare för Pis.
Foto: TT
Jarosław Kaczyński, ledare för Pis.

Tusentals människor har protesterat mot den kontroversiella lag om Högsta domstolen som konservativa Lag och Rättvisepartiet Pis velat få igenom i parlamentet.

Trots det röstade det polska parlamentets underhus igenom lagen, med 235 röster mot 192 (och 23 nedlagda röster). Omröstningen var klar vid 15-tiden svensk tid, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tvingas gå i pension

Pis har majoritet i parlamentets underhus och det var därför väntat att lagen skulle röstas igenom. I korthet innebär den att de nuvarande HD-domarna kan tvingas gå i pension och att regeringen får kontroll över vilka de nya domarna blir.

Reformen är en av flera kontroversiella förändringar inom landets rättsväsende den senaste tiden, som Pis menar är nödvändiga för ett mer effektivt rättsystem mot korruption i landet.

Bland annat godkände båda kamrarna i det polska parlamentet lagstiftning som innebär att det är parlamentsledamöterna som väljer medlemmar i landets nationella juridiska råd, som i sin tur väljer domare till landets olika domstolar. Ytterligare ett reformförslag som har antagits ger landets justitieminister rätt att besluta om chefsråden för polska domstolar.

Varnade för sanktioner

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans är en av de som riktat hård kritik mot Polen. Han sa i går att förändringarna ”märkbart ökar det systematiska hotet mot rättssäkerheten” i landet.

– Regeringen avskaffar kollektivt all juridisk självständighet och tar full kontroll över rättsväsendet.

Han varnade Polen för att anta reformerna, och sa att kommissionen kunde välja att införa sanktionen ”the nuclear option” mot landet, vilket innebär att Polens rösträtt i EU kan äventyras.

Tiotusentals i protest

Polska oppositionsledaren Grzegorz Schetyna har kallat den senaste HD-reformen för en statskupp. Tiotusentals människor har protesterat i huvudstaden Warszawa och andra städer runt om i Polen.

Nu återstår att lagen godkänns av senaten för att den ska gå igenom, något som lär ske eftersom även den kontrolleras av det konservativa Pis. Därefter ska presidenten Andrzej Duda, även han nära allierad med Pis, underteckna lagen.

Duda har tidigare vägrat möta Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, efter att denne uttryckt oro för utvecklingen i det polska rättsväsendet.

Publicerad: