Trafikkaos hindrar räddningstjänst vid Skånes stränder – sätter in väktare

Publicerad 2021-07-19

Bilar och husbilar står återigen huller om buller längs stränderna på den svenska sydkusten.

Räddningstjänsten har haft svårt att ta sig fram och skånska kommuner har satt in väktare och bärgat bilar, utan tillräckliga resultat.

– Det måste till en beteendeförändring, säger turistchefen Marie Holmström.

En av Skånes mest populära stränder, Sandhammaren, är vidsträckt. På de vita sanddynorna kan besökaren strosa många mil. Men vid den mäktiga stranden finns en liten fjuttig ruta, med bara 200 parkeringsplatser.

En solig dag är parkeringen smockfull redan klockan 09.

– Har du bestämt dig och rest hela vägen från Enköping, då ska du ha en plats till varje pris. Det växer horn i pannan på den som blir stoppad, säger Marie Holmström.

Hon pratar om Sandhammaren, men situationen är i princip densamma längs hela kustremsan.

Förra veckan stod cyklar och bilar kors och tvärs när räddningstjänsten i Ystad fått larm om en pojke som fått vatten i lungorna.

– När en pojke hittats på strandkanten och räddningstjänsten inte kunde ta sig fram blev det en rejäl omruskning för oss alla, säger Marie Holmström.

Den här gången gick det bra. Men efter att ha jobbat med problemet under lång tid växer frustrationen i Ystad kommun.

Väktare, naturvärdar och bilbärgning

Länsstyrelsen i Skåne har hjälpt kommunerna att utbilda naturvärdar som säger till den som inte parkerar på anvisad plats. Vissa skånska kommuner har satt ut väktare.

– I Ystad har vi Ystadsvärdar, och de får ta en hel del skit helt ärligt. Det är både ord och bokstäver, säger Marie Holmström.

– Vi har satt upp skyltar, men man kan ju skylta ihjäl sig. Vi forslar bort bilar. Vid stranden Sandskog går vi och flyttar cyklar varje dag.

Måste skapa nya vanor

Kustlinjen är begränsad. Att göra fler parkeringsplatser är inte praktiskt möjligt, menar Marie Holmström. Det som måste till är en beteendeförändring.

– Alla kan inte åka till stranden när solens UV-strålar når sin peak, mellan klockan 09 och 15.

– Låt kaffet rinna ned i en termos och var där väldigt tidigt! Bada i soluppgång, frukost på stranden. Hur magiskt är inte det? Och kvällssolen ... Du måste prova kvällssolen.

Just de här husbilarna hindrar inte räddningstjänsten vid skånska stränder. De står på en parkering på Öland. Arkivbild.