Stor brand i södra Stockholm

Utreds som mordbrand

Uppdaterad 2021-07-31 | Publicerad 2021-07-30

Det har brunnit kraftigt i en fabrik i Liljeholmen i Stockholm under natten.

Ett VMA utfärdades mot skadlig rök, men under morgonen lyftes det.

– Hela fabriken har rasat ihop, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Branden i den gamla kolsyrefabriken bröt ut sent på fredagskvällen, vid 23-tiden.

– Vi har ingen prognos på hur lång tid det här kommer ta, men det kommer pågå i många timmar, det brinner kraftigt, säger Timmy Sehlin på räddningstjänsten.

Räddningstjänst larmades till platsen och ett stort räddningspådrag inleddes. Både kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet är på plats med båtar för att bistå räddningstjänsten med pumpar och utrustning.

Släckte från båtar

Bilder visar hur man släcker branden från båtar. En läns har lagts ut i vattnet för att begränsa att släckvattnet sprids i Liljeholmsviken.

Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades i samband med branden. Alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Byggnaden är enligt räddningstjänsten vara övergiven, men man har inte kunnat utesluta att det finns farliga ämnen där.

– Vi jobbar utifrån att det kan vara så. Men brandrök är i sig giftig och är ingenting man ska vara nära, säger Timmy Sehlin.

Får brinna ner

Vid fyra-tiden under lördagsmorgonen är räddningstjänsten fortfarande på plats och arbetar med branden som är ”ganska oförändrad”. Men vid femtiden lyfte räddningstjänsten sitt VMA.

– Branden är nerslagen och under kontroll. Men det kommer att vara röklukt under dagen i delar av staden, säger Jarmo Carlsten, eldningsbefäl på räddningstjänsten.

Enligt honom är det är räddningstjänstens insats nu ganska passiv och endast två stationer kommer att vara kvar vid branden.

– Eftersom det inte finns någon spridningsrisk till andra byggnader kommer vi låta byggnaden brinna ner.

Utreder mordbrand

Branden kommer enligt Jarmo Carlsten att pågå en ”bra bit fram på dan” och räddningstjänsten kommer ha folk på plats där under i stort sett hela lördagen.

Vad som orsakade branden är i nuläget oklart. Men polisen utreder den som misstänkt mordbrand.

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand. Det är olika omständigheter på platsen, exakt vad kan jag inte gå in på, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl på polisen i Stockholm.