Tubay kvävdes – sen åt maken mat med barnen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

Tubay Mavi blev bara 26 år. Maken låtsades först att hon lämnat landet för en semester.

UPPSALA. Pappan bad sin dotter att mata lillasyster med nappflaskan.

Sedan kvävde han sin fru Tubay Mavi, 26, i sovrummet.

Han lindade in henne i ett överkast och gick sedan ut för att äta frukost med barnen.

Tubays syskon Kudret och Serif Mavi försökte övertala henne att lämna maken. Men på nyårsdagen blev hon dödad i sitt eget hem.

En dag senare – den 2 januari – satt maken hemma i svärföräldrarnas lägenhet i Uppsala. Han grät och kroppen skakade. Familjen samlades runt honom i den grönmönstrade soffgruppen.

Den 36-årige trebarnspappan berättade att hans fru Tubay var försvunnen. Hon hade stuckit och lämnat honom och barnen.

– Jag trodde inte ett dugg på honom, säger Tubays bror Serif Mavi som direkt vädrade sina misstankar för polisen.

Vi sitter i samma soffgrupp som då och pratar om åtalet som just har väckts mot maken. Det är samma soffa som Tubay sov sin sista natt i, nyårsafton 2007.

Bråkade ofta

Morgonen efter gick hon hem till maken och trerummaren. Det blev bråk direkt. Paret hade bråkat mycket sista året och flera gånger bestämt sig för att skiljas. Han slog henne, berättade hon för familjen. Hon anmälde honom men ångrade sig.

– Vi sa åt henne att hon måste lämna honom, men hon gick tillbaka, säger systern Kudret Mavi uppgivet.

Slog i dörren

Tubay var upprörd när hon kom hem till maken på nyårsdagen. Hennes lilla dotter var febrig och hon slog irriterat i dörren. Maken försökte tysta ner sin fru.

– De bråkade och tjafsade och då sa pappa att de skulle gå in till (sov)rummet och vara lite tystare, säger hans 8-åriga dotter i förhör.

Flickan och hennes två år äldre syster, som är makens barn, var i deras rum när Tubay kom hem. Efter en stund ropade pappan till sin 10-åriga dotter att hämta sin lillasyster och sätta henne i gåstolen. Hon fick även en nappflaska med välling att ge bebisen.

Barnen lekte tillsammans medan det blev allt tystare i de vuxnas sovrum.

Pappan har berättat att han bara ville få tyst på sin fru. Han kvävde henne till slut med sina händer på sängen. Sedan inleddes teatern. Han tog med sina tre döttrar till sina föräldrar över gatan för att äta frukost.

Sedan försvann han iväg en stund och återförenades med sina barn senare på dagen.

Gömde kroppen

Under tiden paketerade han ihop sin fru som han varit gift med sedan 2006. Hon lindades in i överkastet och virades in i tejp. Han ringde sin kusin som kom dit för att hjälpa till.

– Han bar ner henne på axeln. Lade in henne i bagageluckan. Han var iskall, säger den 23-årige kusinen.

Tillsammans åkte de till Coop Forum och köpte en spade och grävde ner Tubay i ett skogsområde nära Uppsala. Maken säger i förhör att han fick panik och att det aldrig var meningen att hon skulle dö.

Tubays familj var övertygad om att hon bragts om livet och att mannen var skyldig. Men polisen tog inte deras oro på allvar.

– De sa till oss att vi inte skulle oroa oss. Tubay låg säkert och solade och badade någonstans. Så sa polisen till oss, säger syskonen.

Maken gjorde sig oanträffbar för familjen och hans kusin försvann till Tyskland. Först efter två månader begärde åklagaren duon häktad.

Åtalas för mord

Nu åtalas mannen för mord och brott mot griftefriden. Hans kusin åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott.

Tubays familj kommer att sitta med under rättegången som inleds på måndag i Uppsala tingsrätt. De får aldrig tillbaka sin lillasyster. Den kavata minstingen bland åtta syskon som fick alla att skratta.

– Tar man en oskyldig människas liv så förtjänar man livstid, säger syskonen.

Hennes lilla dotter bor i dag hos sin moster Kudret.

– Hon är vår lilla solstråle. Det är som om Tubay skiner igenom henne, säger hon med tårar i ögonen.