De slogs för att ta sig ut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-01

Nyårsfirandet på diskoteket blev ett brinnande inferno

LONDON/STOCKHOLM. På några sekunder förvandlades nyårsfesten i Bangkok till ett inferno.

Fyrverkerierna startade en brand som dödade minst 59 personer – många av gästerna var västerlänningar.

– Dörrarna var låsta, besökarna kunde inte ta sig ut, säger Sveriges konsul på plats.

Strax efter midnatt lokal tid sprakade fyrverkerierna inne på nattklubben Santika på gatan Ekkamai, som är ett populärt stråk för turister i Thailands huvudstad.

– Plötsligt hördes en hög smäll och folk började springa. Elden spred sig väldigt snabbt, säger ögonvittnet Tos Maddy till Reuters.

”Lågor från scenen”

Klubben rymmer runt tusen personer där både Bangkokbor och västerlänningar samlats för att fira in det nya året när dödsbranden utbröt på scenen.

– Vi dansade och plötsligt slog en stor låga ut från scenen och alla flydde, säger Oh Benjamas till Reuters.

Enligt Sven Malmberg vid konsulära jouren i Thailand var flera av nattklubbens dörrar låsta. Vilket innebar ett enormt kaos när folk slogs för sina liv för att hitta en utgång.

I morse var dödssiffran uppe i 59 personer. Flera hundra personer har skadats.

Polisen har enligt Sky News bekräftat att flera av offren var västerlänningar. Bland de skadade fanns personer från Japan, Australien, Nepal och Holland.

– Vi har under natten varit i kontakt med samtliga sjukhus som tagit emot skadade från branden och fått bekräftat att det inte finns några svenskar bland de skadade. Dödsoffren är dock inte identifierade ännu och det kommer ta tid innan vi får besked om det, säger Claes Jernaeus vid UD:s presstjänst.

Svårt att identifiera

Ett trettiotal kroppar lades under vita lakan på trottoaren utanför klubben. Många mycket svårt brända.

– Det är därför inte så lätt att identifiera dem, säger Sven Malmberg.

Offren uppges ha dött av brännskador, rök i lungorna och skador de fått i tumultet som utbröt när gästerna i panik försökte ta sig ut. En man sprang in igen för att rädda sin flickvän, uppger BBC.

De flesta dödsoffren befann sig i lokalens källare när branden bröt ut. Klubben beskrivs som en av de modernare i Bangkok, en inneklubb som gästas av både thailändare och turister.

– Det är en nattklubb för en yngre köpstark målgrupp, säger Claes Jernaeus vid UD:s pressjour.

Enligt uppgift till Aftonbladet skulle klubben först inte arrangera nattens nyårsfirande då verksamheten skulle upphöra helt under 2009.

Men arrangörerna ändrade sig och höll festen som tog minst 59 människors liv.