WHO: Ebola har spridits till miljonstad i Kongo-Kinshasa

Av: Georgina Harris, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ebola-utbrottet i Kongo-Kinshasa har nu spridit sig från glesbygd till en miljonstad i landet, konstaterar Världshälsoorganisationen, WHO.

Den snabba spridningen av viruset innebär att utbrottet nu går in i en ”ny fas”.

– Det är oroväckande, säger WHO:s generaldirektör, rapporterar AFP.

Fram tills nu har ebola-utbrottet drabbat det glesbefolkade området Equateur Province i nordvästra delarna av Kongo-Kinshasa.

Toppar inom Världshälsoorganisationen, WHO, har varnat för spridningsriskerna och på torsdagen konstaterades att viruset har spridit sig till staden Mbandaka med en miljon invånare.

Smitta går in i ”ny fas”

Spridningen innebär att smittan går in i en ”ny fas” och WHO har kallat till ett krismöte som ska hållas i morgon, fredag.

– Om vi ser en stad av den storleken kontamineras av ebola då kan vi vänta oss ett massivt utbrott, varnade Peter Salama, en talesperson för WHO, förra veckan.

Hittills har totalt 44 fall av hemorragisk feber konstaterats i Kongo-Kinshasa och utav dem har 23 personer dött, enligt landets hälsoministerie, rapporterar CNN.

Ställs inför utmaningar

Sjukvården kommer ställas inför stora utmaningar i samband med att smittan blir svårare att isolera. WHO meddelar att de nu skickar ett 30-tal experter till staden och 4 000 doser ebolavaccin i ett försök att hejda utbrottet.

– Det är en oroväckande utveckling men vi har bättre verktyg för att bekämpa ebola nu än tidigare, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör.

Mbandakas läge är ytterligare en faktor som ger anledning till oro. Staden är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden, där transporter ned till huvudstaden Kinshasa passerar.

Foto: Michael Duff/AP/TT
I det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014–2016 miste 11 300 personer livet. Bilden är från Sierra Leone. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN