248 civila avrättades

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I två attacker i maj avrättade syriska regimstyrkor minst 248 människor.

Det hävdar Human Rights Watch i en ny rapport, enligt NBC News.

Minst 14 barn, varav flera spädbarn, ska ha dödats i attacken på civila.

De dödliga attackerna ägde rum i städerna al-Bayda och Baniyas den 2 och 3 maj, enligt rapporten från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HWR). Syriska regimstyrkor och regimtrogna rebeller avrättade minst 248 män, kvinnor och barn i en av de dödligaste attackerna sedan konflikten bröt ut för mer än två år sedan.

HWR:s utredning baseras på videobevis och intervjuer med femton invånare i staden al-Bayda och fem i staden Baniyas.

Vittnena ska ha berättat att de sett och hört deras anhöriga gripas och sedan avrättas av styrkorna.

Avrättades med skott

– Samtidigt som världens uppmärksamhet riktas mot att säkra att den syriska regimen inte längre ska kunna använda kemiska vapen mot den egna befolkningen, får vi inte glömma att den landets regeringstrupper har använt mer traditionella metoder för att döda civila, säger Joe Stork, Mellanösternchef vid HWR.

Enligt rapporten skedde massakern i al-Bayda efter en sammandrabbning mellan syriska regimtrupper och en grupp oppositionella.

Omkring klockan ett mitt på dagen drog sig den oppositionella styrkan tillbaka. Då ska regimstyrkorna ha tagit sig in i staden, sökt igenom människors hus, delat upp männen och kvinnorna i två läger för att sedan avrätta dem med sina kulor.

Tände eld på kroppar

Flera kvinnor och barn ska ha skonats, enligt HWR.

Men organisationen säger sig ha dokumenterat att minst 23 kvinnor och 14 barn, varav några spädbarn, fick sätta livet till i blodbadet.

Vittnen ska ha berätta för HWR att regimstyrkorna brände de döda kropparna efter massakern.

”Vittnesutsagor och videobevis visar att säkerhetsstyrkorna i ett särskilt fasansfullt fall, radade upp 25 kroppar på stadens torg och tände eld på dem” skriver HWR i rapporten.

”De låg i högar”

Fler kroppar med skottskador i huvudet och bröstet ska också ha hittats uppradade på gatorna i staden.

–  När vi kom länge in i byn hittade vi ett rum där det låg massor av lik. Mödrar och barn som låg på varandra i högar. En mamma låg som för att skydda sin son. Jag trodde att hon fortfarande levde men när jag vände på henne såg jag att hon var skjuten, säger ett vittne i rapporten.

Den syriska regimen ska ha medgivit att de utfört militära operationer i al-Bayda och Baniyas men säger de egna trupperna bara dödade "terrorister", skriver NBC.

Publicerad: