De våldsamma protesterna på Nordirland fortsätter

Är inne på andra veckan – brinnande bil kördes in i en polisbil

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-10

De våldsamma protesterna som pågått mellan unionister och nationalister på Nordirland fortsatte under fredagsnatten.

Bland annat kastades brandbomber och flaskor och en brinnande bil kördes in i en polisbil.

Men prins Philips död tros ha dämpat oroligheterna och har väckt ett försiktigt hopp om att det värsta kan vara över.

Över 70 poliser och en polishund uppges hittills ha skadats i de protester som brutit ut mellan unionister (även kallade lojalister) och nationalister på Nordirland den senaste veckan i samband med Brexitavtalet.

Polisen, liksom Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, hade gått ut och manat till lugn men under fredagen kom rapporter om nya oroligheter och attacker mot polis från Belfast norra delar, skriver BBC.

Bland annat kördes en brinnande bil in i en polisbil, brandbomber, flaskor, stenar och byggmaterial kastades mot poliser och papperskorgar sattes i brand. I andra delar av Nordirland rapporterades också oroligheter, bland annat sattes en vägbarrikad upp och tändes eld på.

Hoppas att det värsta är över

Men fredagsnattens protester var ändå något lugnare jämfört med tidigare dygn. Nyheten om prins Philips död tros ha fått unionister att ställa in flera planerade protester av respekt för det brittiska kungahuset.

”Väldigt uppmuntrande att se känslor uttryckas redan kring att varje planerad protest eller parad borde ställas in av respekt för den framlidne hertigen av Edinburgh”, skrev Gavin Robinson, från unionistiska partiet DUP, på Twitter under fredagskvällen.

Det har också väckt ett försiktigt hopp om att de värsta våldsamheterna kan vara över, enligt The Guardian.

Polis på Nordirland har beskrivit gatuprotesterna som välorganiserade och planerade, men man misstänker inte att paramilitära grupper ligger bakom dem. LCC, Loyalist Communities Council, en paraplyorganisation för paramilitära lojalistgrupper, säger att ingen av dess grupper deltagit i protesterna, varken direkt eller indirekt.

Politiker manar till lugn

Nordirlands två största partier, både unionistiska DUP och nationalistiska Sinn Féin, har gått ut och manat till lugn bland befolkningen, även om man säger sig förstå orsaken till dem. Bägge partierna har dock anklagat varandra för att elda på spänningarna.

Protesterna på Nordirland beskrivs som de mest omfattande på flera år. Enligt rapporter har barn så unga som 12 och 13 år synts delta i de våldsamma protesterna och polis har använt vattenkanoner för att skingra folk på gatorna.

Upploppen grundar sig i den konflikt som pågått länge mellan unionister och nationalister i Nordirland.

I samband med Storbritanniens utträde ur EU var oron stor för att den bräckliga freden på Nordirland kunde hotas om en fysisk gräns återigen sattes upp mellan Nordirland och Irland. Och nu har protester återigen blossat upp i samband med Brexitavtalet.

Följ ämnen i artikeln