Våldsamma protester i Nordirland – Johnson manar till lugn

Uppdaterad 2021-04-10 | Publicerad 2021-04-09

Våldsamma protester har brutit ut i Nordirland mellan unionister och nationalister den senaste veckan i samband med Brexitavtalet.

Under natten mot fredagen fortsatte oroligheterna och Storbritanniens premiärminister har manat till lugn.

– Det enda sättet att lösa konflikter är genom dialoger, inte våld eller kriminalitet, sa Boris Johnson på torsdagen.

De senaste veckorna har oron i Nordirland eskalerat. Protester har präglat delar av Nordirland och under natten mot fredagen fortsatte de våldsamma upploppen och vattenkanoner sattes in på Belfasts gator.

I samband med våldsamheterna den senaste veckan har över 70 poliser skadats, rapporterar BBC:s journalist.

Bland annat har bensinbomber kastats och bussar satts i brand. Polisen svarade med att använda vattenkanoner mot upprorsmakarna. Vissa av upprorsmakarna var så unga som 13 år, enligt BBC.

Upploppen grundar sig i konflikten mellan unionister och nationalister i Nordirland och har pågått länge. Nu har protester återigen blossat upp i samband med Brexitavtalet.

– Det är väldigt allvarligt, det visar hur lätt saker kan eskalera och svårt att se hur saker kan lugna sig, säger Katy Hayward, professor i politisk sociologi vid Queens University, Belfast till New York Times.

”Har inte sett liknande protester på år”

Polisen har beskrivit upploppen i veckan som välplanerade och organiserade.

– Protesterna var på en nivå som vi inte har sett i Belfast eller längre bort i Nordirland på flera år, uppger polisen för BBC.

Jonathan Roberts, assisterande polischef oroade sig över att upprorsmakarna kan ta till vapen.

– Sett till Nordirlands historia, så är det någonting att alltid ha i tankarna, säger Jonathan Roberts, rapporterar BBC.

Att ingen har dött i samband med protesterna är ett mirakel, sa Nordirlands vice försteminister Michelle O’Neill på torsdagen.

Flera politiker, både irländska och brittiska, höll ett krismöte under torsdagskvällen och fördömde våldet och upproren. Även det största nationalistiska partiet Sinn Féin har gjort det.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Joe Biden har fördömt våldet. Johnson manade till lugn.

– Det enda sättet att lösa konflikter är genom dialoger, inte våld eller kriminalitet, säger Boris Johnson.

Lång konflikt

De religiösa och politiska grupperingarna i Nordirland har pågått länge. För två år sedan bröt kravaller ut i Londonderry där en journalist sköts ihjäl i samband med det.

Konflikten mellan unionister och nationalister har lett till flera stora oroligheter i Nordirland. Nationalister kräver att Nordirland borde bli en del av Irland och inte Storbritannien. På andra sidan är det unionisterna som till varje pris vill stanna kvar i Storbritannien.

I samband med Brexitavtalet har oroligheterna återigen brutit ut. Bland annat förklaras protesterna och vreden som nu blossat upp med en frustration hos de brittiskvänliga som oroas över de handelshinder som har satts upp mellan Nordirland och övriga Storbritannien, skriver Reuters.

Ilskan till de nuvarande upploppen förklaras även i form av en begravning av en känd aktivist från IRA, det katolskt dominerande partiets Sinn Féins förbjudna militära grupp, som ägde rum i slutet på förra året.


Jackpott – 18 miljoner på Stryktipset: Analys och följ expertens system
här