Hoppfullt i USA – coronasmittan trycks tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA har drabbats hårdast i världen av pandemin.

Men glädjande siffror pekar på att det värsta kan vara över.

En av tio amerikaner är fullvaccinerade – och dödstalen är på väg ner.

Ett år har gått sedan WHO klassade coronaviruset som en pandemi. Och nu är läget på väg att vända i USA.

Landet har länge legat i topp både vad gäller antalet smittade och döda. Men glädjande siffror har skänkt en stor dos hopp under de senaste dagarna.

För det första är var tionde amerikan – 32 miljoner människor – färdigvaccinerade mot covid-19. Hälsomyndigheter skänkte ytterligare hopp på måndagen när de gick ut och sa att vaccinerade kan träffas i mindre grupper, utan att behöva bära munskydd.

För det andra ser dödstalen ut att sjunka. I söndags nåddes en ny milstolpe när färre än 1 000 döda rapporterades på en dag. Det är första gången på tre månader som det händer i USA.

Antalet smittade har sjunkit från extremt höga nivåer och ligger nu på en platå.

En av tio amerikaner är vaccinerad.
Foto: Ashlee Rezin Garcia / TT
En av tio amerikaner är vaccinerad.

Munskyddskrav tas bort

Allt verkar peka på ljusare tider framöver. Färre sjuka kräver sjukhusvård och massiva vaccinationskampanjer har fått flera delstater att redan börja lätta på sina restriktioner – trots varningar från hälsoexperter.

Både Texas och Mississippi har tagit bort kraven på munskydd. Verksamheter och företag får öppna upp igen.

– Vi måste göra mer för att återgå till ett normalt liv och se till att Texasbor kan försörja sig, sa Renae Eze, pressekreterare till Texas-guvernören Greg Abbott, nyligen till CNN.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT
Joe Biden har lovat vaccin till alla senast i maj.

Närmaste månaderna avgörande

Men ännu är USA inte i mål.

Trots stora ansträngningar vaccineras fortfarande inte tillräckligt många – och med nya, mer smittsamma varianter som sprids är det fortfarande för tidigt att lätta på restriktioner, menar den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC.

– Mars och april kommer att bli avgörande månader. Vilken riktning pandemin tar från och med nu beror på vårt gemensamma beteende och att vi fortsätter följa de restriktioner som vi vet stoppar spridningen: fungerande munskydd, att vi undviker att resa i stora grupper, håller avstånd och tvättar händerna, säger CDC-chefen Rochelle Walensky till CNN.

Joe Biden har lovat att alla amerikaner ska ha vaccinerats i slutet av maj. Men även han varnar befolkningen för att slappna av för tidigt.

– Det är inte över än. Var vaksamma, säger presidenten.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE