Sydafrikanska skräckmutationen: Slår mot yngre

Sprider sig snabbare

Publicerad 2020-12-28

En ny virusvariant har fått fäste i Sydafrika.

Den tros vara ännu mer smittsam än mutationen som spritt sig i Storbritannien – och befaras slå hårdare mot unga personer.

En andra coronavirusvariant, 501Y.V2, har fått fäste i Sydafrika. Den andra varianten tros vara ännu mer smittsam än den brittiska varianten som spritt sig över Europa och världen.

Två fall av den sydafrikanska varianten har upptäckts i Storbritannien. Utöver att vara mer smittsam fruktas den slå hårdare mot unga personer.

Den nya varianten befaras ligga bakom en hård andra våg av viruset i Sydafrika. Smittofall i landet har ökat från att vara färre än 3 000 per dag i början på december, till över 9 500 per dag, och den nya mutanten tros ligga bakom upp till 90 procent av de nya infektionerna.

Många nya smittofall är bland unga personer mellan 15 och 25 år, men det är oklart om det är en konsekvens av den nya varianten, eller beteende. En rad stora ungdomsfester har pekats ut för den ökade smittspridningen.

– Det är fortfarande väldigt tidigt att säga, men preliminär statistik tyder på att viruset som dominerar den andra vågen sprider sig snabbare än den första vågen, säger professor Salim Abdool Karim, ordförande för regeringens ministerrådgivande kommitté, rapporterar The Guardian.

Över 8 500 personer i landet vårdas på sjukhus för covid–19.

Över 8 500 personer i landet vårdas på sjukhus för covid–19. Sydafrikanska läkare uppger att deras patienter är yngre än tidigare och trots att de inte alltid har andra bakomliggande sjukdomar blir de hårdare drabbade av viruset rapporterar The Daily Mail.

Richard Lessells är en av forskarna som undersöker den sydafrikanska varianten.

– Om vi jämför vår data med den i Storbritannien, ser den här varianten ut att vara lite mer effektiv när det gäller att spridas från person till person, och det är inte bra. Det betyder att vi behöver bli bättre på att stoppa den, säger Lessells till The Guardian.

– Vår variant väcker några fler frågor när det gäller vaccin, säger han till tidningen.

Den nya varianten upptäcktes I Sydafrika den 18 December och Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Turkiet, Israel och Mauritius  har stoppat flyg från Sydafrika I ett försök att stoppa spridningen av varianten.  

Över en miljon smittofall har konstaterats i Sydafrika.

Den nya mutationen slår framförallt mot yngre.