Polisen befarar hämndaktioner efter skjutningar i Sörmland

Uppdaterad 2020-09-20 | Publicerad 2020-09-18

Två män sköts ihjäl i Sörmland inom loppet av några timmar.

Polisen utreder kopplingar till gängkriminalitet och befarar hämnddåd.

– Risknivån är hög, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen sköts en 16-årig pojke ihjäl i Nyfors, Eskilstuna. Enligt uppgifter till Aftonbladet öppnade någon eld från en bil.

Cirka fyra timmar senare sköts en 21-årig man till döds vid en skola i Brandkärr, Nyköping.

– Vi ser inga tydliga indikationer på något samband. Det verkar vara slumpen som gjort att de inträffat i nära anslutning till varandra, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland.

Polisen befarar hämndaktioner

Morden utreds i separata utredningar. Inga personer har ännu gripits misstänkta för dåden. Polisen är förtegen kring detaljer och omständigheter kring händelserna, men misstänker att de båda skjutningarna har koppling till organiserad brottslighet.

– Vår prioritet är att motverka vedergällningar. Vi arbetar nu med underrättelse och vidtar åtgärder för att motverka att den situation vi nu befinner oss i ska eskalera, säger han.

Var de avlidna kända av er sedan tidigare?

– Mer eller mindre. Men ja, vi hade viss kunskap om båda, säger han.

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av de båda morden.

– Det gör att vi kan nyttja hela regionens resurser och vi kraftsamlar nu. Fenomenet med skjutningar med unga människor inblandade finns inte bara nationellt, utan även här i Sörmland. Nu vill vi återskapa tryggheten och det här ärendet ligger högt på vår agenda, säger han.

”Stort misslyckande för samhället”

Efter dåden samverkar polismyndigheten med aktörer från de olika kommunerna.

– Vi har en god och långtgående samverkan. Det är ett stort misslyckande för samhället att unga människor drabbas och utför sådana här våldsdåd. Det är vårt ansvar att söka förutsättningar och titta på problematiken för att motverka att fler unga drabbas och rekryteras in i kriminella miljöer. Det är viktigt att understryka att vi som polismyndighet inte kan göra detta ensam, säger han.

Polisen är mycket angelägen om att komma i kontakt med vittnen och personer som gjort iaktagelser eller har information som kan knytas till morden. Tips lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.

Följ ämnen i artikeln