Slopar avgift – men oklart om det är lagligt med hemkörd alkohol

Publicerad 2021-02-11

Rödvin. Arkivbild.

Beställ hemkörning av mat och alkohol från din favoritkrog. 

Det vill fyra kommuner i Skåne tillåta för att hjälpa krögare i pandemin.

I Malmös kommunstyrelse vill man nu slopa en cateringavgift för att underlätta detta – dock är det ännu oklart om det ens är lagligt med hemkörning av alkohol.

Den 19 november beslutade Malmö stads att tillåta alkohol för hemkörning vid catering även till hushåll. Beslutet togs för att stötta krogägare som påverkats kraftigt av pandemin. Dock fanns vissa hinder – såsom bland annat om det över huvud taget är lagligt med hemkörning av alkohol vid catering till hushåll, och även att det tas ut en avgift vid varje cateringtillfälle till hushåll. 

Kommunstyrelsen i Malmö stad har idag röstat igenom att öppna för att slopa cateringavgiften på 200 kronor när det gäller till hushåll fram till den 31 augusti. Beslut ska tas i kommunfullmäktige. Förslaget skickades in av Moderaterna och Centerpartiet.

Ännu är det dock oklart om det ens är lagligt med hemkörning av alkohol till hushåll. Länsstyrelsen i Kronoberg har tidigare bestridit liknande beslut i Växjö. 

Länsstyrelsen i Skåne undersöker nu vad de kommuner som beslutat att vilja tillåta catering med alkohol till hushåll för att se om det går att genomföras utifrån rådande lag. 

– Vi har ännu inte kommit fram till om Malmö stads beslut står i överrensstämmelse med lagstiftning eller inte. Det hela beror på hur nämnden tolkar sitt eget beslut. Jag kan därför i nuläget inte egentligen säga något om vi tycker att det stämmer överens med lagstiftning eller inte men överlag är länsstyrelsens uppfattning att en serveringspersonal ska vara närvarande så länge alkoholservering pågår för att därefter ta med överbliven alkohol därifrån, säger Fredrik Holst, tillsynshandläggare Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skåne har skickat ett antal förelägganden om kommunen, bland annat om när de tolkar att serveringen är klar och hur man ska göra för att få undantag från brandskyddet i alkohollagen. Förhoppningsvis kan beslut tas nästa vecka.

Ytterligare tre skånska kommuners beslut att vilja införa hemleverans av alkohol med hemkörd mat utreds också av Länsstyrelsen Skåne. Det gäller Helsingborg, Ängelholm och Kristianstad. Ärendena pågår fortfarande.

– De har beslutat om att vilja införa vad de kallar för “microcatering”. Det är inget juridiskt begrepp, så Länsstyrelsen har fått utreda vad de menar med det uttrycket, och när serveringen anses vara avslutat, det är en tolkningsfråga. Servering annars är ju att man stannar kvar under hela tiden alkohol dricks och så ska man ta med den tillbaka till restaurangen – men då har vi frågat kommunerna när de ansett att serveringen är avslutad, säger Christi Kara, tillsynshandläggare och jurist.

– Det är ingenting kommunen kan avtala bort för att straffbestämmelser om olovlig alkoholhantering inte ska gälla, den som äger restaurangen kan fortfarande dömas för olovlig alkoholförsäljning.

Oenighet i kommunen

På en pressträff med kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) på onsdagsmiddagen rådde olika meningar om vad som gäller.

Enligt Tegnhammar har arbetsmarknads- och socialnämnden tagit beslut om att serveringstillfället slutar vara serveringstillfälle när alkoholen och maten serverats. Enligt Stjernfeldt Jammeh finns det oklarheter och olika tolkningar av reglerna – och hon menar att det riskerar att restaurangägare kommer i kläm då nämnden tolkar lagen annorlunda än vad rätten kan komma att göra.

– Det som gäller är beslutet i sak, det första beslutet, och beslutet säger väldigt tydligt att serveringstiden avslutas vid serveringen, sen har man fortfarande ett ansvar att alkoholen inte kommer i otillböriga händer, säger Torbjörn Tegnhammar.

– Men det vet ju alla som varit på restaurang någon gång och beställt en flaska vin att det står ingen och hökar vid bordet under hela tiden och ser till att ingen minderårig i sällskapet får ta del av det, så ser det inte ut i verkligheten.

Något som får Katrin Stjernfeldt Jammeh att reagera.

– Det är ingen korrekt beskrivning av ansvaret man har vid ett alkoholtillstånd, man är ansvarig, skulle minderåriga dricka alkohol på krogen riskerar man att bli av med sitt serveringstillstånd. Det är precis den här diskussionen som gör det svårt när man säger att å ena sidan är man ansvarig men man bedöms kunna lämna stället innan alkoholen är uppdrucken. Det är här åsikterna går isär.

 Torbjörn Tegnhammar (M) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vid en presskonferens i mars förra året.

– Att ha microcatering är inte i sig kontroversiellt utan vad som är grejen är vad som gäller för när man ska vara på plats om inte. Det är restaurangen som ansvarar för att serveringstillståndet hålls och behöver säkerställa att man tar sitt ansvar. Min bedömning är att man behöver vara på plats under hela tiden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Det stämmer inte med våra beslut, vi har beslutat att det inte måste vara så, säger Torbjörn Tegnhammar.

– Det är viktigt att ibland har ju Länsstyrelsen rätt att överpröva kommunala beslut och det har de inte i det här fallet, det som är beslutat här är i arbetsmarknads och socialnämnden att serveringstiden upphör vid servering, det beslutet gäller. Stadens tolkning gäller.

Om beslutet går emot rådande lagstiftning eller inte är dock oklart utan det skulle i så fall kunna komma att prövas i högre instanser.

– Vill man ändra en lagstiftning lägger man fram de förslagen via sina partier i riksdagen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Jag kan inte se att vi ska ha myndigheter som går till lagtrots, fortsätter hon.

– Vi gör ju inget olagligt, det kommer vara en rättslig prövning och det är inte Stjernfeldt Jammeh som kommer göra det utan förhoppningsvis förvaltningsrätten, säger Torbjörn Tegnhammar.

I ett yttrande från arbetsmarknads- och socialnämnden från den 28 januari tar nämnden upp ett remissyttrande från Folkhälsomyndigheten i somras om catering och att det är särskilt viktigt att en ansvarig är på plats när det gäller catering till någons hem eftersom det är omöjligt att ha tillsyn där. Nämnden skriver att man ”tolkar detta som att servering respektive genomförd servering omfattar att en serveringsansvarig finns på plats under den tid som servering av alkoholdryck och alkoholdrycksliknande preparat pågår och under hela den tid som alkohol och mat förtärs och när alkoholdryck eller alkoholdrycksliknande preparat finns kvar i lokalen och inte enbart efter att alkoholens förslutning brutits eller hällts upp.” Det säger alltså emot det beslut som Torehammar pratar om som tagits av nämnden 19 november.

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 skulle gälla även vid catering.